Terorizam u Beču

Kako je dječak zaljubljen u nogomet prije 18. godine postao radikalni islamist i terorist

Slovačka policija ljetos je upozorila austrijske kolege da je napadač u lipnju pokušao kupiti streljivo za kalašnjikov
Kujtim F.
 Instagram

Nakon stravičnog terorističkog napada u središtu Beča u kojemu je 20-godišnji Kujtim Fejzulai hicima iz kalašnjikova i pištolja te mačetom ubio četvero nedužnih prolaznika i ranio više od 20 osoba među kojima je i jedan policajac, austrijska policija intenzivno pokušava rasplesti mrežu islamista s kojom je napadač bio povezan.

Specijalna postrojba policije usmrtila je napadača iste večeri, svega devet minuta nakon što su ispaljeni prvi hici, a potom je po cijelom Beču krenula potraga za mogućim supočiniteljima. Na temelju do sada prikupljenih podataka, a posebno nakon analize videomaterijala snimljenog tijekom napada, policija polazi od toga da izravnih supočinitelja nije bilo. No, uvjereni su da je terorist imao pomagače koji su itekako znali za njegov zločinački plan i surađivali s njim u pripremi napada.

Uhićenja i potrage

Austrijska policija uspostavila je suradnju s kolegama u nizu drugih zemalja, a u samoj Austriji provedeni su pretresi najmanje 18 objekata pri čemu je uhićeno 14 osoba iz napadačeva okruženja, najviše u Beču, ali isto tako i u Sankt Pöltenu i Linzu. Među njima su dvije osobe koje su se s napadačem družile na sam dan napada.

Jedan od njih osuđen je 2019. zajedno s Fejzulaiom jer se htio pridružiti ISIL-u. Usto, dvije osobe uhićene su u švicarskom Winterthuru. Navodno su bili u bliskim odnosima s napadačem s kojim su se i sastajali. Prema pisanju austrijskim medija, istražitelji tragaju za još četiri osobe koje se dovode u vezu s terorističkim napadom. Navodno se radi o dva državljanina Sjeverne Makedonije rođena u Austriji, pri čemu se barata imenima Argent G. i Uzeir A., te o dva Kosovara.

image
Joe Klamar/AFP

Upozorenje

U međuvremenu je potvrđena informacija da je slovačka policija ljetos upozorila austrijske kolege da su dva austrijska državljana u njihovoj zemlji pokušala kupiti streljivo za kalašnjikov. Naime, upravo Kujtim Fejzulai i jedan njegov istomišljenik zaputili su se ljetos autom u Slovačku kako bi nabavili streljivo. No, čini se da ga tamo nisu uspjeli nabaviti, potvrdila je slovačka policija, jer nisu imali potrebnu dozvolu. Gdje su na koncu kupili streljivo, još se istražuje, a nije poznato jesu li austrijske vlasti poduzele bilo kakve korake po zaprimanju spomenutog upozorenja iz Slovačke.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je pravosudne vlasti zbog prijevremenog puštanja počinitelja iz zatvora, nazvavši tu odluku pogrešnom. Fejzulai je, naime, bio osuđen na 22 mjeseca zatvora upravo zato što se želio pridružiti ISIL-u u Siriji, ali je prijevremeno pušten na uvjetnu slobodu 5. prosinca 2019. Austrijski mediji brujali su jučer kako je terorist uspio odglumiti da se "deradikalizirao" i prevariti njihov pravosudni sustav.

Pitaju se i kako je dječak opsjednut nogometom postao radikalni islamist i prije nego što je postao punoljetan. Kujtim Fejzulai rođen je 24. lipnja 2000. u austrijskom Mödlingu. Odrastao je u mirnoj obitelji koja se ranije doselila iz prijašnje Makedonije. Otac je radio kao vrtlar, a majka je bila prodavačica. Kao dječak je bio miran i dobar učenik koji je pored škole najviše vremena provodio igrajući nogomet.

No, ulaskom u pubertet počeli su i problemi, postajao je sve nepristupačniji kako za učitelje tako i za dotadašnje prijatelje i školske kolege s kojima je vrlo malo komunicirao. Ured za mladež zabilježio je da se susretao s nasiljem u obiteljskom okruženju. Već prije 17. godine našao je "utočište" u jednoj džamiji gdje se navodno zainteresirao za islamističku propagandu. Austrijski mediji navode kako je ovaj "dragi mladić" upravo tamo, pod utjecajem radikala i njihove propagande, odlučio ići u sveti rat u Siriju i pridružiti se ISIL-u.

Put u Siriju

U Siriju je pokušao otputovati dva puta. Prvi put je u kolovozu 2018. rezervirao let za Kabul, ali nije otputovao jer nije imao vizu za Afganistan. Dva tjedna kasnije uslijedio je novi pokušaj preko Turske. Njegovi roditelji nisu imali pojma gdje im je sin te su čak prijavili njegov nestanak. No, on se tada nalazio u jednom hotelu u Turskoj čekajući da ga suradnici ISIL-a pokupe i prebace preko sirijske granice.

image
Helmut Fohringer/APA/AFP

Tamo ga je, međutim, uhitila turska policija koja ga je u siječnju prošle godine izručila Austriji. Zbog toga što se htio pridružiti terorističkoj organizaciji osuđen je na 22 mjeseca zatvora u kojemu je trebao biti do srpnja ove godine. Međutim, nakon što je odslužio dvije trećine kazne, a u to mu je uračunat i prethodni boravak u ekstradicijskom zatvoru, 5. prosinca 2019. pušten je prijevremeno na uvjetnu slobodu s rokom kušnje od tri godine.

Prije nego što ga je nadležni sud odlučio pustiti, Fejzulai je suce uvjeravao kako se kaje zbog toga što je učinio i govorio im da je tada bio mlad i zaveden. Obećao je da će naći posao ili nastaviti školovanje uz pomoć roditelja i nadležnog službenika za uvjetni otpust koji mu je dodijeljen. Suci su mu povjerovali te zaključili da očekuju da će osuđenik na uvjetnoj slobodi voditi život u skladu sa zakonom.

Fejzulai se naizgled tako i ponašao. Surađivao je s dodijeljenim mu službenikom, pronašao si je stan, a čak je pohađao i program u Klubu Derad koji se brine za deradikalizaciju islamističkih prijestupnika. No, sve je to očito bila samo krinka, jer se Fejzulai paralelno nastavio družiti i sa svojim ranijim "prijateljima", uvjerenim islamistima. Iz austrijskog ministarstva pravosuđa naveli su kako je njegovo otpuštanje s izdržavanja kazne bilo u skladu sa zakonom i uobičajenom sudskom praksom.

Kroz prijevremeni otpust osuđenika, vlasti imaju mogućnosti nametanja mjera kako bi ih duže vrijeme mogli nadgledati, što ne bi mogli da je kazna izdržana do kraja. Napomenuli su kako je uobičajeno da se o puštanju na slobodu osuđenih radikala obavezno izvještava i Ured za ustavni poredak i borbu protiv terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:08