POZITIVAN TEST

Kruzer s više od 2.000 putnika na ‘putu prema nigdje‘ naprasno prekinuo plovidbu zbog zaraza koronom

Uslijed pandemije kompanija Royal Caribbean pokrenula je krstarenja po teritorijalnim vodama bez zaustavljanja
Kruzer ”Quantum of the Seas” privezan je zbog putnika s koronavirusom
 Roslan Rahman/AFP

Putnik na singapurskom "kruzeru bez krajnjeg odredišta", na "putu prema nigdje" pozitivan je na koronavirus, izvijestila je u srijedu kompanija Royal Caribbean.

Kako objašnjava britanski The Guardian, singapurska kompanija uslijed pandemije krenula je s ponudom krstarenja na "putu prema nigdje". Brod naprosto plovi morem, nema nikakvih postaja te se drži teritorijalnih voda uz obalu. U 2.45 ujutro kapetan broda Quantum of the Seas informirao je više od dvije tisuće putnika da će se kruzer morati u luku vratiti dan ranije te da svi moraju ostati u svojim kabinama. Nešto kasnije kapetan je putnike obavijestio da je jedan od putnika pozitivan na koronavirus te da će doručak biti poslužen u sobama.

Bolnica na brodu

- Važno je znati da ste sigurni i da imamo plan kako sačuvati vaše zdravlje, sigurnost i udobnost - kazao im je.

Ranije ovog mjeseca, podsjeća Guardian, New York Times je objavio kako svaki putnik na brodu World Dream, u vlasništvu iste kompanije, mora nositi malenu ružičastu kontaktnu pločicu koja bilježi njihovu lokaciju i imena svih s kojima se susreo. To je samo jedna od mjera borbe protiv covida-19, uz obveznu dezinfekciju ruku pri korištenju aparata za kockanje te obvezne maske koje se moraju nositi čak i prilikom korištenja bazena. U kompaniji su rekli kako je to "vizija budućnosti globalne kruzerske industrije".

Spomenuti Quantum ima i bolnicu opremljenu respiratorima, broj putnika smanjen je na polovicu kapaciteta, svjež zrak pomoću suvremenih klimatskih uređaja stalno se "upumpava", a nitko tko nije državljanin Singapura ne smije na brod bez dokaza da je bio 14 dana u karanteni prije ukrcaja, te da će isti postupak odraditi po iskrcaju.

Kompanije koje se bave luksuznim krstarenjima duboko su pogođene krizom zbog pandemije. Brojni kruzeri proglašeni su žarištima zaraze, a potražnja putnika za krstarenjem je značajno pala, no u listopadu je u Singapuru broj putnika zainteresiranih za ovakvo krstarenje narasla šest puta, piše Guardian.

Povrat novca

- Identificirali smo i izolirali sve putnike i članove posade koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Svi su testirani i negativni su na koronavirus. Putnik koji je zaražen dobit će puni povrat novca, dok će svima drugima biti vraćen novac u protuvrijednosti jednog provedenog dana na krstarenju - priopćili su iz kompanije.

U zasebnoj izjavi kapetan broda kazao je kako mu je užasno žao zbog navedenog događaja te da razumije kako to nije bilo u skladu s planovima putnika za odmor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:27