HOROR u AFRICI

Policija mladiću otela motor i tražila ga mito, on se iz očaja zapalio i umro pred stanicom

Radi se o motociklu kojim je Hussein Walugambe zarađivao za život vozeći taxi i dostave
Ilustracija/Policija u Ugandi
 Sumy Sadurni/AFP

Mladi vozač motocikla-taksija (29) preminuo je od teških ozljeda koje je zadobio nakon što se namjerno zapalio pred policijskom stanicom na jugoistoku Ugande.

Hussein Walugambe ranije se, u ponedjeljak, sučelio s lokalnom policijom koja mu je zaplijenila motor na području Masake, naselja udaljenog oko 135 kilometara od glavnog grada Kampale. Među vozačima kruže tvrdnje kako su policajci tražili mito od 40 dolara kako bi Walugembi vratili vozilo, što sada istražuje policija.

Pitanje je što se zapravo dogodilo. Kako piše BBC, mladić je, između ostalog, dostavljao hranu i za lokalnu policijsku stanicu gdje je čak i živio. Taksiranje motociklima, poznato i kao "boda boda", čest je način zarađivanja za život u Ugandi, ali i u niz drugih zemalja Afrike.

No, Uganda je zabranila tu djelatnost u sklopu borbe protiv nogo koronavirusa. Vozačima se dozvoljava rad samo između 6.30 ujutro do 17 poslijepodne, te mogu prevoziti samo robu, a ne putnike.

Prema pisanju BBC-a, Walugembe je posudio svoj motocikl prijatelju koji je "uhvaćen" kako u ponedjeljak prevozi putnike izvan propisanog vremena. Policija je zaplijenila motocikl. Walugembea je to silno iznerviralo pa se u četvrtak zatvorio u prostoriju unutar policijske stanice.Polio se benzinom kojeg je držao u plastičnoj boci te se zapalio. Policajci su uspjeli upasti u sobu te su ga pokušali ugasiti, kojom prilikom je jedan policajac lakše ozlijeđen, a požar se proširio postajom te je oštećeno više računala. Mladić je preminuo.

Regionalna policija pokrenula je istragu kako bi ustanovila je li točno da su policajci od Walugambea tražili mito za povrat motocikla, a razmatraju se i mjere da se "boda boda" vozačima ublaže restrikcije vožnje u vrijeme koronavirusa. Uganda ima 900 potvrđenih slučajeva koronavirusa, te nema ni jedan zabilježen smrtni slučaj od Covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:49