TVRDI LOCKDOWN

Reporter Jutarnjeg iz Bruxellesa: Belgija je pokazala da rigorozne mjere djeluju, mnoge ostaju na snazi do Uskrsa

Belgija je prije mjesec dana imala više od 20 tisuća novozaraženih dnevno, a prije mjesec dana bolnice su bile prepune
Prizor iz Bruxellesa
 Nicolas Landemard/Zuma Press/Profimedia

Jučer je u Belgiji bilo manje novozaraženih koronavirusom nego u Hrvatskoj. Dnevni prosjek broja novozaraženih u zadnjih tjedan dana u Belgiji bio je 3140.

Belgija nikako nije dobar primjer uspješnog upravljanja krizom oko covida-19. Suprotno. Vjerojatno je, gledano ukupno, jedan od najgorih primjera na svijetu. Ali dobre pouke mogu se izvući i iz loših primjera.

Belgija je sada dobar primjer kako stroge mjere daju rezultate. I da polumjere, micanje vremena zatvaranja i otvaranja dućana ili kafića i restorana, davanje "preporuka ljudima a ne nametanje zabrana", ne daju rezultate. Tek kada je Belgija prije više od tri tjedna uvela stroge mjere, rezultati su jasni. Uveden je policijski sat od 22 navečer do 6 ujutro. Svi kafići i restorani su zatvoreni, moguće je samo naručiti hranu za van, a oni će dobiti pomoć od države. Maske su obvezne i unutra i vani. Crkve su također zatvorene. Nastava je dopuštena samo za djecu do 13 godina, a oni stariji u srednju školu idu 50 posto u školu i 50 od kuće, pa se zamjene. Crkve, teretane, frizerski saloni su zatvoreni.

Naravno sve to ima teške posljedice po poslovanje ovih sektora. Ali sada, kada se u Hrvatskoj razgovara o pooštravanju mjera, u Belgiji se razmatra mogućnost postupnog ublažavanja.

Belgija je prije mjesec dana imala više od 20 tisuća novozaraženih dnevno. Bolnice su bile prepune, toliko da se pacijente slalo helikopterima u Njemačku. No sada je broj pao na 3000 dnevno (u državi sa 11,7 milijuna stanovnika), a trend opadanja se nastavlja. Broj novooboljelih u bolnici je 280 dnevno, a više od 500 napušta bolnice u jednom danu. Bruxelles je imao preko 2000 novozaraženih u dva tjedna na 100 tisuća stanovnika, a sada ima pet puta manje, dakle oko 400 dnevno. Pao je i postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja s više od 30 posto na sada 13 posto. A takozvani R0 je 0,78 posto, što je znatno bolji čak i od susjednih država Njemačke, Nizozemske i Francuske.

Ovakve mjere su u Belgiji usvojene za mnoge prekasno. Belgija bilježi brojku od gotovo 600 tisuća zaraženih dosad, na oko 6 milijuna testova što je u odnosu na broj stanovnika još uvijek pri svjetskom vrhu. Od covida-19 je umrlo do sada 16 tisuća osoba. Sve je to opomena zbog čega sada u Belgiji govore kako neće ponoviti grešku od ljeta i tako stvoriti uvjete za treći val.
Sada kada se u Belgiji razmatraju ublažavanja mjera, nitko ne pomišlja na značajno otvaranje, tek na neke olakšice poput otvaranja nekih trgovina koje bi primale klijente zakazanim sastankom, povećanje broja ljudi koje možete pozvati doma s 1 na 2 ili 3 itd. Otvaranje trgovina se nameće kao nužnost jer sve susjedne države će od sutra otvoriti trgovine, i Francuska i Nizozemska i Luksemburg i Njemačka, a ionako su u tim državama cijene niže nego u Belgiji.

Ali nikome ne pada na pamet otvoriti sve uoči Božića. Zapravo Božić i Nova godina će biti ključni za izbjegavanja trećeg vala nakon toga. Zato je moguće da se mjere nešto ublaže, ali će one sigurno ostati na snazi do siječnja, a mnoge od njih vjerojatno i do Uskrsa kako bi, uz cijepljene, situacija bila pod kontrolom i život se vratio normali. "Žrtvujmo ovaj Božić za spašavanje sljedeće godine", moto je kojim se rukovode u belgijskom stožeru koji predlaže odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:40