POGLEDAJTE SNIMKE

Satelitska analiza BBC-a otkriva razmjere katastrofe u Gazi, zbog ovoga se umire... ‘To rade namjerno‘

Izraelske obrambene snage tvrde da skladište nije gađano, ali da su napadnuti Hamasovi teroristi koji djeluju u blizini

Palestinci, uključujući djecu, stoje u redu za distribuciju čiste vode putem mobilnih spremnika usred izraelskih napada

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Stotine vodoopskrbnih i sanitarnih objekata u Gazi oštećeno je ili uništeno otkako je u Izrael započeo vojnu operaciju protiv Hamasa, pokazala je satelitska analiza BBC-a.

Izrael je dužan zaštiti kritičnu infrastrukturu

Oštećeno je i veliko skladište zaliha koje je usporilo popravke drugih objekata. Nedostatak čiste vode i tokovi nepročišćene kanalizacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju, upozoravaju humanitarne agencije.

Izraelske obrambene snage rekle su za BBC da Hamas cinično iskorištava civilnu infrastrukturu u terorističke svrhe. Prema pravilima ratovanja, Izrael je dužan zaštiti kritičnu infrastrukturu, osim ako postoje naznake da se lokacije koriste u vojne svrhe.

Pitka voda oduvijek je bila ograničeni resurs u Gazi, cijeli teritorij oslanjao se na sistem bušotina i postrojenja za desalinizaciju za svoju opskrbu. Otkriveno je da su četiri od šest postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda oštećeni ili uništeni. Druga dva su zatvorena zbog nedostatka goriva ili drugih zaliha.

Ovakve posljedice mogu ubiti malu djecu

Na jednoj satelitskoj fotografiji, koja prikazuje Khan Younis, mogu se vidjeti dva velika skladišta za vodu. Oštećenje i uništenje objekata dovelo je do "katastrofalnih zdravstvenih posljedica", kaže Natalie Roberts, izvršna direktorica Liječnika bez granica UK. "Stopa dijareje porasla je katastrofalno visoko", rekla je.

U vrlo teškim slučajevima takva bolest može ubiti malu djecu i ranjive osobe. Stope hepatitisa A - koji se nalazi u kontaminiranoj vodi i posebno je opasan za trudnice - također su visoke. "Ovo ubija ljude", rekla je dr. Roberts. Postoji poseban porast bolesti i rizik od kolere u Rafahu na jugu, kamo su mnogi stanovnici Gaze pobjegli.

image

Palestinci, uključujući djecu, stoje u redu za distribuciju čiste vode putem mobilnih spremnika usred izraelskih napada

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Više od polovice analiziranih objekata je uništeno

Došlo je do velike štete na zgradama diljem Gaze otkako je Hamas napao Izrael 7. listopada. Prema podacima UN-a, oko 69.000 stambenih jedinica je uništeno, a dodatnih 290.000 oštećeno. Prema humanitarnim radnicima, domovi sada "vrlo vjerojatno" neće imati tekuću vodu.

Za satelitsku analizu BBC se savjetovao sa stručnjacima UN-a i Human Rights Watcha. Prikupili su najnovije satelitske slike i usporedili ih sa slikama od prije 7. listopada. Tri para satelitskih slika ‘prije‘ i ‘poslije‘ pokazuju neka mjesta koja su ‘manje oštećena‘ i druga koja su ‘više oštećena‘.

Od 603 vodoopskrbnih objekta koji su analizirani, 53% je oštećeno ili uništeno nakon 7. listopada. Većina lokacija koje su identificirane kao uništene ili oštećene nalaze se u sjevernoj Gazi ili u području oko južnog grada Khan Younis.

Kanalizacijski otpad s ulica se ne čisti

U jednom postrojenju za otpadne vode u Bureiju, u središtu Stripa, solarni paneli koji napajaju postrojenje bili su uništeni, a činilo se da su na površini spremnika za pročišćavanje otpadnih voda rasle alge.

S obzirom na to da se neka oštećenja ne mogu vidjeti satelitskim putem, moguće je da je analiza propustila neka zahvaćena područja, dok neka mjesta nisu u pogonu zbog nedostatka goriva. Zbog evakuiranih stanovnika Gaze koji sada žive u kampovima, kanalizacijski otpad na ulicama predstavlja još veći problem.

"Crpke za kanalizaciju ne rade i ulice su preplavljene njom", rekao je Muhammad Atallah, koji radi za Palestinski centar za ljudska prava. Popravak vodoopskrbe otežan je od početka sukoba, ali udar na ključno skladište za održavanje je dodatno otežao napore obnavljanja infrastrukture.

Otežan je popravak objekata

Zgrada, u četvrti al-Mawasi, teško je oštećena u raketnom napadu 21. siječnja. Četiri osobe su poginule, a 20 ih je ozlijeđeno, navodi CMWU.

Monther Shoblaq, generalni direktor CMWU-a, rekao je za BBC da je ovo skladište, koje je služilo kao depo i za CMWU i za Unicef, sadržavalo više od 2000 artikala koji su se koristili za održavanje, te je bilo srce vodoopskrbnih i sanitarnih usluga u Gazi. Njegovo uništenje ozbiljno je ograničilo sposobnost CMWU-a da popravlja i održava vitalne objekte poput vodovoda.

Izrael tvrdi da gađaju ta mjesta zbog terorista

Izraelske obrambene snage rekle su da skladište nije gađano, ali da su napadnuti Hamasovi teroristi koji djeluju u blizini i "moguće je da su dijelovi skladišta pretrpjeli štetu kao rezultat udara".

BBC je IDF-u pokazao uzorak od pet drugih oštećenih ili uništenih vodenih mjesta iz analize. U jednom slučaju, IDF je zanijekao da je došlo do zračnog napada, u četiri druga slučaja rekao je da su Hamasovi borci ili mjesta bili stvarne mete.

"Hamas skladišti svoje oružje i streljivo unutar tih civilnih struktura, gradi terorističku infrastrukturu ispod njih i iz njih pokreće svoje napade... IDF locira i uništava te terorističke infrastrukture, koje su otkrivene, između ostalog, u vodi i blizu nje."

‘Da nije namjerno, ovo bi bilo jako teško positići‘

Leila Sadat, bivša posebna savjetnica za zločine protiv čovječnosti pri Međunarodnom kaznenom sudu, izjavila je za BBC da objekte ključne za preživljavanje civila treba zaštititi osim ako vojno tijelo nema neke konkretne dokaze koji upućuju na suprotno. "Da biste ocijenili ratna djelovanja u smislu zakonitosti, morate razmotriti "obrazac" tih djelovanja", rekla je.

"Pogodili su vodovodne cijevi, spremnike, rezervoare i infrastrukturu", objasnila je. "Ukloniti više od polovice vode i sanitarnih čvorova bilo bi vrlo teško, a da se to ne učini namjerno. Dakle, uzorak je dokaz ili bezobzirnog pristupa civilnim objektima ili njihovog namjernog uništavanja; to nisu sve pogreške."

Kao odgovor na naša otkrića, Sara Elizabeth Dill, međunarodna kaznena odvjetnica i odvjetnica za ljudska prava, rekla je: "Ono što vidimo je u biti opsadno ratovanje i potpuno uništenje Gaze, bez obzira na ljudski život ili ljudsku pristojnost, ili bilo kakve pokušaje da se povinujemo s međunarodnim pravom."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:52