OD SRIJEDE NA SNAZI

Slovenska vlada za 30 dana produžila stanje epidemije kako bi se obuzdalo širenje virusa

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih
 Francisco Seco/POOL/AFP

Slovenska vlada je za još 30 dana produžila stanje epidemije u kojem se mogu donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je u ponedjeljak vlada u Ljubljani.

Prvom odlukom o proglašenju epidemije koja je donesena 19. listopada bila je određena jedna vrsta izvanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec dana, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa.

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u listopadu u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih zaraza, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije unatoč rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo. Zadnjih tjedana znalo je biti i preko dvije tisuće novozaraženih dnevno, broj umrlih povećao se na 831, a u bolnicama je skoro 1300 oboljelih, što stvara probleme u funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem listopada uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan općinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ovaj tjedan stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju fatalnim ishodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:41