VELIK BROJ SLUČAJEVA

Srbijanski stručnjaci upozoravaju: ‘Vrhunac novog vala koronavirusa tek slijedi‘

Unatoč blažim simptomima i razmjerno manjem broju hospitaliziranih upozoravajuće raste i broj umrlih

Kombi Hitne pomoći ispred klinike u Beogradu

 Milos Miskov/Anadolu/AFP

U Srbiji su u ponedjeljak, unatoč nešto manje testiranju tijekom vikenda, podaci o broju novozaraženih i dalje peteroznamenkasti, dok zdravstveni dužnosnici procjenjuju da vrhunac ovog vala koronavirus tek slijedi, ponajprije zbog iznimno zarazne varijante omikron.

Tijekom posljednja 24 sata zdravstvene vlasti prijavile su 59 umrlih od korone, te 31.521 testirani uzorak i 15.352 nova slučaja zaraze, što je 48,7 posto pozitivnih ili približno svaki drugi testirani.

U bolnicama je nešto više zaraženih nego prethodnih dana - 3.701 pacijent, od kojih je 147 na respiratorima. Usporedbe radi, Srbija je u četvrtak prošlog tjedna registrirala 17.674 nova slučaja infekcije koronavirusom, dok je dosad rekordan broj zaraza zabilježen 25. siječnja - 19.901.

Dok zdravstveni sustav registrira drastičan pad zainteresiranih za cijepljenje, dužnosnici upozoravaju da još nije dosegnut vrhunac broja zaraženih u ovom valu pandemije, potaknutom iznimno zaraznom omikron varijantom virusa.

Direktorica nacionalnog Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da bi se najviše zaraženih moglo očekivati u narednih desetak dana, dodajući da se radi o procjenama jer se "ne može sa sigurnošću tvrditi".

Jovanović je za RTS naglasila da je siječanj donio rekorne brojeve novozaraženih od početka pandemije, upozorivši da posljednjih dana raste i broj prijema na covid odjela u bolnicama diljem Srbije te pacijenata na intenzivnoj njezi.

Unatoč blažim simptomima i razmjerno manjem broju hospitaliziranih "upozoravajuće raste" i broj umrlih, rekla je Jovanović.

Povećan broj novozaraženih implicira i očekivano veći broj pacijenata kojima je neophodno bolničko liječenje, naglasila je Jovanović i pozvala na cijepljenje, ponajprije mlade i sve koji su već primili dvije doze cjepiva, da se prijave i za treću dozu kako bi se što prije izravnala krivulja prijenosa zaraze.

Od prvog registriranog slučaja početkom ožujka 2020. do danas je testirano ukupno 8.132.088 uzoraka i potvrđeno 1.677.798 infekcija, a službeno je prijavljeno 13.629, umrlih, uz stopu smrtnosti od 0,81 posto, što je blagi pad u odnosu na 0,94 posto koliko je bilo početkom godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:23