SLOVAČKA TAKTIKA

Testiraju sve starije od 10 godina, a za neodaziv dijele paprene kazne. Stručnjaci: ‘Loš potez!‘

Svatko tko ima pozitivan test mora ostati u strogoj samoizolaciji kod kuće 10 dana ili može otići u karantenu koju je osigurala država
Punktovi za testiranje postavljeni su diljem Slovačke. Cijela operacija završit će sljedeći vikend, testiranjem ostatka nacije
 Vladimir Simicek/AFP

Slovačka je prva zemlja u svijetu koja je započela masovnu operaciju testiranja na koronavirus cjelokupne populacije starije od 10 godina ne bi li se na taj način zaustavilo ubrzano širenje virusa. Testiranjem, tijekom kojeg će se koristiti antigenski testovi, bit će obuhvaćeno oko četiri milijuna ljudi, objavio je ugledni medicinski časopis Lancet. Testiranje je dobrovoljno, ali svi koji ne sudjeluju moraju se samoizolirati u svojim domovima 10 dana. Za kršenje ove mjere predviđena je i novčana kazna od 1650 eura.

Masovno testiranje počelo je 23. listopada trodnevnim pilot-programom u četiri regije koje su postale žarište epidemije koronavirusa. Zatim je cijela operacija nastavljena prošli vikend, a završit će idući vikend, odnosno testiranjem ostatka slovačke nacije od 6. do 8. studenoga.

Rezultat za pola sata

Diljem Slovačke postavljeni su punktovi za testiranje na koje će građani doći na brzi antigenski test. Nakon testiranja bit će zamoljeni da pričekaju pola sata kako bi dobili rezultate testiranja. Testiranje će se obavljati i u bolnicama. Ono nije obavezno za osobe starije od 65 godina koje većinu vremena provode u kući, no antigenskim testovima bit će obuhvaćeni svi korisnici slovačkih domova za starije.

Svatko tko ima pozitivan test mora ostati u strogoj samoizolaciji kod kuće 10 dana ili može otići u karantenu koju je osigurala država. Također, svaki testirani pojedinac dobit će potvrdu koju će pokazati ako se od njega to zatraži, primjerice prilikom ulaska u trgovinu. Odbije li pokazati rezultate testa, osoba može dobiti kaznu od 1650 eura.

Slovačka, s oko 5,5 milijuna stanovnika, bila je jedna od najuspješnijih zemalja u proljetnom pandemijskom valu jer je uvela rani lockdown. Tijekom ljeta zabilježila je rast broja zaraženih, ali rijetko više od 100 na dan. No, u posljednja tri tjedna došlo je do vrtoglavog širenja koronavirusa jer se dnevno bilježilo na tisuće slučajeva zaraze, pri čemu je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih iznosio nešto manje od 16 posto.

Od početka epidemije koronavirusa u Slovačkoj prvih dana ožujka dosad zabilježeno je 61.829 slučajeva zaraze, a umrlo je 219 pacijenata. Usporedbe radi, u Hrvatskoj je u približno istom razdoblju zabilježeno 52.660 slučajeva zaraze, od kojih su čak 594 osobe preminule.

Rizici antigenskog testa

Kako bi usporila sadašnje alarmantno širenje koronavirusa, vlada premijera Igora Matoviča odlučila se za masovno testiranje nacije antigenskim testovima. No, mnogi znanstvenici dovode u pitanje korištenje antigenskih testova, za koje Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da nisu prikladni za masovna testiranja ako se ne koriste zajedno s PCR testovima.

- Ovo nije dobar potez. Postoje ozbiljni rizici za to - izjavio je za Lancet dr. Vladimir Leksa, imunolog koji radi u Slovačkoj akademiji znanosti i na Medicinskom sveučilištu u Beču. Leksa smatra da bi strogi lockdown bio puno učinkovitiji od masovnog testiranja nacije te da Slovačka neće moći izbjeći ponovno zaključavanje. Smatra i da je štetno upletanje politike u struku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:43