OKRENULI MU LEĐA

Trump se gorko razočarao u svoj omiljeni Fox News: Sada kuje plan kako da ih zamijeni

Trumpov odnos s Fox Newsom mijenjao se od podržavanja do osude, ovisno o tome kako ga je njihovo izvještavanje pogađalo
Donald Trump tijekom intervjua na Fox Newsu
 Brian Cahn/Zuma Press/Profimedia

Suradnici Donalda Trumpa razmatraju mogućnost ulaganja u konzervativnu televizijsku mrežu Newsmax TV, koja je tijekom izbora otvoreno podržavala trenutnog predsjednika i koja jedina još nije Joea Bidena proglasila pobjednikom izbora, piše Daily Mail.

Wall Street Journal izvijestio je da je Hicks Equity Firm, privatna dionička tvrtka povezana sa supredsjedateljem Republikanskog nacionalnog odbora, izrazila zanimanje za Newsmax kao konkurenta Fox Newsu.

Newsmax bilježi porast gledanosti od izbornog dana, kada su se neki konzervativci i Trumpovi pristaše uznemirili zbog toga što su Fox News i druge slične TV kuće proglasile Joea Bidena izabranim predsjednikom.

Sa sjedištem u West Palm Beachu na Floridi, gdje je i međunarodno sjedište Trumpovih golf terena, Newsmax je stao iza neutemeljenih tvrdnji predsjednika Trumpa o izbornoj prijevari.

Nejasno je dokle su došli pregovori između Hicks Equityja i Newsmaxa, izvještava The Journal, ali izvršni direktor Newsmax Medie, Chris Ruddy, rekao je da još nisu sklopljeni konkretni dogovori.

'Newsmax nikad nije poslovao s grupom Hicks, a ako je istina da su koristili naše ime u svrhu prikupljanja sredstava, to je potpuno neprimjereno', rekao je Ruddy za The Journal, dodajući da je Newsmax s Trumpovom ekipom tijekom godina vodio nekoliko razgovora.

Napada Fox News

U međuvremenu, Trumpov odnos s Fox Newsom nastavlja se srozavati.

'Dnevna gledanost Fow Newsa nastavlja padati. Tijekom vikenda je vrlo loša', napisao je Trump na Twitteru 12. studenog.

'Jako je tužno gledati što se događa, ali zaboravili su što ih je učinilo uspješnima, što ih je tamo dovelo. Zaboravili su Zlatnu gusku. Najveća razlika između izbora 2016. i 2020. bio je Fox News!'

Trumpov odnos s Fox Newsom tijekom četiri godine mijenjao se od javnog podržavanja do osude, ovisno o tome kako ga je njihovo izvještavanje pogađalo.

Njegova kritika Fox News-a nakon izbora stigla je istovremeno s pohvalama Newsmaxu i One America News Networku (OANN), krajnje desnoj i pro-Trumpovoj mreži.

'Zbog toga im je dnevna gledanost pala', napisao je Trump u nedjelju na Twitteru. 'Stvaraju se i postoje mnoge izvrsne alternative. Pokušajte, među ostalim, gledati OANN & Newsmax.'

Da bi Newsmax pretekao Fox News, godinama vodeću kabelsku mrežu, trebat će im uzeti značajan dio od prosječno 3,5 milijuna gledatelja svake večeri.

Rast gledatelja

The Journal izvještava da je prosječni broj gledatelja Newsmaxa tijekom izbornog tjedna porastao 156 posto na 223.000 gledatelja, a prošlog četvrtka premašio je milijun gledatelja od 19 do 20 sati, što je otprilike polovica publike Fox Newsa u to vrijeme.

Kralja kabelske televizije, Fox News, u prosjeku je tijekom izbornog tjedna gledalo gotovo šest milijuna gledatelja.

Uspiju li Fox News-u do 2024. godine uzeti oko 20 posto gledatelja, Newsmax bi kompaniji mogao izbiti oko 200 milijuna dolara godišnje dobiti, rekao je medijski analitičar Michael Nathanson.

Bilo je govorkanja da je Trump razmišljao o stvaranju vlastite TV mreže, ali The Journal kaže da je trenutno usredotočen na potencijalno preokretanje izbornih rezultata.

Stručnjaci iz industrije rekli su za The Journal da bi Trump mogao pronaći pristojno tržište ako se želi toga prihvatiti, ali to bi vjerojatno bilo neki streaming servis, a ne jedna od TV mreža.

'Mislim da je nekome poput Trumpa lako doseći milijun pretplatnika', rekao je Chris Balfe, partner u tvrtki za savjetovanje u digitalnim medijima Red Seat Ventures.

Ako je tako, Trump bi se jednog dana mogao natjecati protiv Fox Nationa, streaming usluge Fox Newsa.

Hicks Equity Firm, koji vodi Thomas Hicks, navodno je pokušao prikupiti 200 milijuna dolara za stvaranje više desno usmjerenih medija.

Veći plan

To bi bio dio većeg plana za izgradnju mreže konzervativnih kanala, a tvrtka je navodno razgovarala o otkupu OANN-a. Te su rasprave navodno zastale posljednjih mjeseci, ali se i dalje smatraju dobrom idejom.

Sin Thomasa Hicksa, Thomas Hicks Jr., trenutno je supredsjedatelj Republikanskog nacionalnog odbora i vjerojatno ne bi sudjelovao u bilo kakvim poslovima dok obnaša tu funkciju.

Ali The Journal izvještava da se Hicks Equity Firm obratio nekim istaknutim novinarima Fox Newsa u pogledu njihovih planova.

Navodno su se ranije ove godine obratili Megyn Kelly kao potencijalnoj voditeljici na OANN-u, ali ona je navodno odbila ponudu jer planira stvoriti vlastitu medijsku tvrtku.

Tvrtka Hicks Equity također je navodno kontaktirala konzervativne donatore i medijske kuće u vezi kreiranja web stranice za streaming kako bi poljuljali Fox News.

Newsmax TV 2014. godine pokrenuo je Ruddy, Trumpov prijatelj i član kluba Mar-a-Lago na Palm Beachu.

Ruddy je za The Journal rekao da Newsmax još nije proglasio Bidenovu pobjedu i neće to učiniti dok sve države ne potvrde pobjednike.

Nakon što je Fox News proglasio Bidenovu pobjedu u Arizoni, nekoliko asistenata Jareda Kushnera, starijeg savjetnika Bijele kuće i predsjednikova zeta, pozvali su ih da ospore svoja predviđanja.

Kushner je navodno nazvao predsjednika Fox Corpa, Ruperta Murdocha, koji je odbio povući objavljeno.

'Ako su rezultati tako neizvjesni, trebali bismo pričekati dok države ne potvrde rezultate prije nego što kao medijska organizacija proglasimo jednog ili drugog pobjednika', rekao je Ruddy za The Journal.

Dodao je da će unatoč cirkusu koji je zavladao Capitol Hillom od dana izbora, Trump vjerojatno priznati poraz

'Mislim da će prihvatiti rezultat nakon potvrde država. Možda nije sretan, ali mislim da će prijenos vlasti biti blaži nego se sada čini.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:30