SVI MU OKREĆU LEĐA

Trump stavio veto na vojni budžet od 740 milijardi $, sad mu prijeti veliki poraz u Kongresu

Američki predsjednik je protiv sebe uspio okrenuti čak i ‘svoje‘ republikance
Donald Trump
 Andrew CABALLERO-REYNOLDS/AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u srijedu je uložio veto na 740 milijardi dolara težak prijedlog zakona National Defense Authorization Act (NDAA) kojim se definira obrambena politika i potrošnja, a koji su i Predstavnički dom i Senat izglasali s tolikim brojem glasova koji jamči rušenje predsjednikovog veta, piše CNN.

Trump je prethodno prijetio da će podnijeti veto na spomenuti prijedlog zakona ako se iz njega ne izbaci Članak 230, članak koji tvrtke koje posluju na internetu štiti od odgovornosti za sadržaj koji na svojim internetskim stranicama objavljuju one ili treće strane.

Također, prijedlogom zakona želi se ograničiti iznos novca koji bi Trump potencijalno mogao dodijeliti za građenje graničnog zida. Uz to, ovim se prijedlog želi natjerati oružane snage da preimenuju sve vojne baze koje nose imena ljudi koji su se u Građanskom ratu borili na strani Konfederacije.

Senat je prijedlog zakon izglasao s 84 glasa "za" i 13 "protiv". Predstavnički dom isti je prijedlog zakon nedavno izglasao s 335 glasova "za" i 78 "protiv".

Zakonom NDAA definiraju se godišnji budžet i troškovi Ministarstva obrane.

Trumpovo viđenje ovog zakona natjeralo je pripadnike Republikanske stranke da biraju između dokazivanja lojalnosti i određivanja obrambene politike SAD-a.

Predstavnički dom i Senat neki prijedlog zakona moraju izglasati dvotrećinskom većinom kako bi garantirali da će se taj zakon izglasati bez obzira na to hoće li predsjednik na njega podnijeti veto ili ne. Dvotrećinska većina u Senatu iznosi 67 glasova, a u Predstavničkom dom ona iznosi 291 glas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:32