STALNO NA UDARU

U novom zračnom napadu u Siriji ubijeno 9 proiranskih militanata, zna se i tko je prvi sumnjivac

Ovime se broj proiranskih boraca koji su od subote navečer poginuli u zračnim udarima popeo na 15, navodi SOHR.
Prizor iz Sirije, ilustracija
 Omar Haj Kadour/AFP

Najmanje je devet pripadnika milicija koje podupire Iran ubijeno u nedjelju u zračnom udaru, drugom u 24 sata, na sjeveroistoku Sirije, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu.

Kako navodi SOHR, Izrael je "najvjerojatnije odgovoran" za ove nove udare na meti kojih je bilo predgrađe Bukamala, na granici s Irakom.

Ovime se broj proiranskih boraca koji su od subote navečer poginuli u zračnim udarima popeo na 15, navodi SOHR.

Prije toga, u subotu je bombardirano selo Abbas, također na sirijskom krajnjem istoku, gdje je poginulo šest boraca, među kojima četvorica Sirijaca, navodi SOHR koji je i tada ocijenio da je Izrael odgovoran za napad.

Židovska država nije komentirala ove zračne udare.

Izrael je od izbijanja sirijskog sukoba 2011. izveo stotine zračnih udara na sirijske snage, ali i na iranske, na libanonski pokret Hezbollah i druge skupine povezane s Teheranom.

U utorak navečer, sedmorica pristaša Assadova režima, među kojima dvojica sirijskih vojnika, ubijena su u izraelskom bombardiranju na jugu i na istoku Sirije, izvijestio je SOHR.

Izrael rijetko priznaje svoje napade u Siriji, ali često ističe da ne želi dopustiti da ta zemlja padne pod utjecaj Irana.

Židovska država optužuje Iran da želi povećati svoju vojnu nazočnost i utjecaj na njezinoj granici učvršćujući se u Siriji.

Sirijski sukob koji je počeo gušenjem prodemokratskih prosvjeda, postajao je sve zamršeniji kako su se u nj uključivali strani akteri. U njemu je izginulo više od 380.000 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:52