IGOR I GRICHKA

U razmaku od 6 dana umrla osebujna braća Bogdanoff, kontroverzne zvijezde SF-a i kriptovaluta

Otišao je u miru i okružen ljubavlju, otišao je u svjetlo ovog ponedjeljka uz svoju obitelj - napisali su njegovi najmiliji

Grichka i Igor Bogdanoff snimljeni 2013.

 Valery Hache/AFP

Samo šest dana nakon svog brata blizanca Grichke, u 72. godini preminuo je poznati francuski TV voditelj, producent i znanstveni esejist Igor Bogdanoff. Smrt je potvrdio njegov agent, javlja belgijski list Le Soir.

- Otišao je u miru i okružen ljubavlju, otišao je u svjetlo ovog ponedjeljka, 3. siječnja 2022., uz svoju obitelj - napisali su njegovi najmiliji u priopćenju koje je novinarima odaslao agent.

Njegov brat blizanac Grichka preminuo je 28. prosinca nakon što je više dana proveo u komi u bolnici. Ni u jednom od slučaja obje smrti obitelj nije htjela komentirati uzroke, no rođaci su potvrdili da je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom uz napomenu da nije bio cijepljen. Od sredine prosinca hospitaliziran je i Igor Bogdanoff.

Braća su postali popularni osamdesetih kroz jednu od prvih znanstveno-fantastičnih serija u Francuskoj zvanu "Temps X" na kanalu TF1, gdje su gledatelji rado pratili njihove dogodovšine u posebnim, futurističkim odijelima. Mnogi su im se i rugali zbog načina na kojima su im transformirana lica, vjerujući da su podvrgavani brojnim plastičnim operacijama, no oni su se nazivali "vanzemaljcima". Kao prezenteri i najavljivači radili su na različitim britansko-američkim serijama koje su obrađivale pitanja iz područja znanstvene fantastike i popularne znanosti, poput Zone Sumraka, Zvjezdanih staza, The Prisonera, Doctor Who i Battlerstar Galactica, približavajući ih francuskoj i frankofonoj publici.

Njihov znanstveni rad također je naišao na velike kritike diljem znanstvene zajednice, piše Le Soir. Naime, obojica su teorijski fizičari, no diplomirali su s minimalnom prolaznom ocjenom, a neki njihovi radovi iz sfere kozmologije ocijenjeni su krajnje upitnima. Ipak, 2005. dobili su angažman na beogradskom privatnom sveučilištu Megatrend koje je osnovao kontroverzni Mića Jovanović. Tamo su proglašeni šefovima Odsjeka za kozmologiju i osnovali Megatrend laboratorij kozmologije.

Javnost se oduvijek zabavljala i njihovim licima koja su bila, blago rečeno, neprirodna, s izuzetno izraženim jagodicama, zbog kojih su mnogi vjerovali kako su se podvrgavali brojnim plastičnim operacijama. No, oni su to uvijek nijekali. Također, mediji su primijetili da su devedesetih "narasla" i njihova usta, a rast se nastavio čitavo desetljeće.

Posljednjih godina, postali su jednim od simbola sfere kriptovaluta, s obzirom da su se često pojavljivali na internetskim 'memeovima' nakon što se Grichka hvalio da je sudjelovao u kreiranju Bitcoina.

Igor je imao šestero, a Grichka četvero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:53