STRUČNJACI ZA SUKOBE

Uoči američkih izbora izdano upozorenje bez presedana: ‘SAD-u prijeti nepoznata opasnost!‘

Trump je tijekom kampanje tvrdio da odbacuje sve vrste nasilja, ali nije silovito osudio nasilne organizacije s krajnje desnice
 Brendan Smialowski/AFP

Stručnjaci iz transnacionalne nevladine organizacije International Crisis Group (ICG), organizacije koja prati razvoj nasilja diljem svijeta te nadgleda situacije u ratnim zonama i zemljama na rubu funkcioniranja, izdala je upozorenje bez presedana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, piše CNN.

ICG je u izvještaju na 30 stranica ustvrdio da "gorko polariziranim" Sjedinjenim Državama prije "nepoznata opasnost".

"Premda su Amerikanci naviknuli na određeni stupanj mržnje i netrpeljivosti u ovim kampanjama koje nastupaju svake četiri godine, još se nisu našli u situaciji u kojoj bi predsjednik koji brani mandat mogao odbiti rezultat izbora ili u kojoj bi moglo doći do oružanog nasilja", stoji u izvještaju ICG-a.

ICG navodi da bi do nasilja na dan i oko dana izbora moglo doći zbog širenja laži i govora mržnje na internetu, rasnih tenzija, uspona naoružanih skupina građana i mogućnosti neizvjesnih ili osporenih rezultata izbora. Stručnjaci ICG-a za spomenuto krive američkog predsjednika Donalda Trumpa te kažu da "njegova toksična retorika i volja da uđe u konflikt kako bi osobno profitirao nemaju presedan u modernoj američkoj povijesti".

Trump je tijekom predsjedničke kampanje tvrdio da odbacuje sve vrste nasilja, ali nije silovito osudio nasilne organizacije s krajnje desnice i prestao političare koje smatra svojim neprijateljima "častiti" neprimjerenim izjavama. ICG piše da su pitanja o tome je li svoju moć koristio kako bi smanjio rizik od nasilja još uvijek bez jasnog odgovora.

image
Član skupine Proud Boys
Maranie R. STAAB/AFP

ICG u izvještaju kaže da bi Trumpov poziv da na birališta izađe "vojska" promatrača mogla doprinijeti nasilju. "Trumpova upotreba ratnog jezika kod njegovih će pristaša koji ne znaju kako se obnaša dužnost promatrača na biralištima probuditi želju da nastupe zastrašivački prema glasačima Demokratske stranke", piše u izvještaju.

Stručnjaci ICG-a ukazuju da bi Trumpovo opetovanje preispitivanje legalnosti glasanja poštom moglo dovesti do izljeva nasilja, pogotovo ako rezultat izbora ne bude odmah poznat ili ako bude osporen. "Trump je već počeo sa sađenjem sumnje da će glasanje pošto dovesti do prevare, a pokušava i delegitimizirati brojanje glasova nakon što se birališta zatvore", dodaju iz ICG-a.

Policijske uprave diljem SAD-a pripremaju se za izgrede i nerede. Losanđeleška je policija svoje djelatnike poslala na dodatne sate treninga na kojima su vježbali kontroliranje velikih skupina ljudi pomoći nesmrtonosne sile. Jedan je policijski dužnosnik rekao da nikada nije svjedočio takvim pripremama za izbore. Njujorška policija svoje je djelatnike već rasporedila na ključne punktove kako bi bili na usluzi građanima koji će svoje glasove dati 3. studenog.

Neki vlasnici trgovima u New Yorku, očekujući nerede, stavili su drvene ploče na svoje prozore. Čelni čovjek policije Dermot Shea rekao je da policija nikome nije rekla da to radi, ali i da im građani postavljaju pitanja o tome. CNN piše da su u razgovorima s čelnicima policijskih uprava diljem zemlje doznali da se mnogi pripremaju za nerede povezane s izborima.

image
Poput trgovina u New Yorku, one u Beverly Hillsu na svoje su izloge i prozore stavile zaštitne drvene ploče
Chris DELMAS/AFP

ICG u svoj izvještaju navodi i kako bi se mogao izbjeći konflikt te osigurati integritet predsjedničkih izbora. Primjerice, ICG potiče vlasti na saveznoj i lokalnoj razini da se informiraju o alatima koje mogu koristiti u borbi protiv zastrašivanja glasača te držanju birališta otvorenima u slučaju gužvi ili drugih oblika remećenja izbornog procesa.

ICG također navodi da mediji i društvene mreže igraju važnu ulogu u osiguravanju da širenje dezinformacija ne dovede do nasilnih ispada. "Tradicionalni i društveni mediji moraju biti dodatno oprezni da ne proglase pobjednika prije vremena jer bi takva objava mogla dovesti u sumnju rezultate izbora. Proglašenje pobjednika izbora moglo biti i još štetnije u slučaju da se taj proglas mora mijenjati", piše u izvještaju.

image
Trumpovi pristaše na skupu u Floridi
Joe Raedle/Getty Images/AFP

Stručnjaci ICG-a kažu da se o ovome posebno mora voditi računa u saveznim državama gdje se pobjednik neće znati dok se ne izbroje svi glasovi.

Twitter je nedavno objavio da korisnici, uključujući i političke kandidate i aktere, neće moći proglasiti pobjedu na izborima bez da je tome prethodila službena objava dužnosnika u nekoj saveznoj državi ili tvrdnja najmanje dva nacionalna medija s autoritetom.

ICG navodi i da su vlade drugih država također odgovorne za prevenciju nasilja u Sjedinjenim Američkim Država te ih upozorava da ne proglašavaju pobjednika prije nego što to učini SAD.

U izvještaju također stoji rečenica koju Amerikanci ne čuju često od istraživača koji prate situacije u zemljama u razvoju ili onima na rubu otvorenog sukoba. "Strani bi lideri morali svoje američke kolege poticati na poštivanje demokratskih normi", piše ICG.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:49