NE MOGU IH IZVUĆI

Više stotina zatočenih radnika u Černobilu od stresa bi mogli ‘eksplodirati‘! Stručnjak: ‘Da, teško im je, ali nema opasnosti‘

Nuklearni stručnjaci kažu da je opasnost po javno zdravlje ograničena, budući da ovo nije aktivna nuklearna elektrana

Snimka dronom nad Černobilom, fotografiju objavilo Rusko ministarstvo obrane

Više od 100 radnika u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Černobil - mjestu gdje se 1986. dogodila najgora nuklearna nesreća na svijetu - zaglavljeno je više od 12 dana i ne mogu otići nakon što su ruske snage zauzele elektranu prvog dana invazije. Ostalo je zarobljeno i 200 ukrajinskih stražara koji su bili zaduženi za sigurnost u vrijeme napada.

Radnici su nastavili obavljati svoje dužnosti i atmosfera je, kako se navodi, mirna, no BBC-ju je rečeno da su uvjeti unutra teški te da su hrana i lijekovi ograničeni.

Također raste zabrinutost da bi stres mogao utjecati na njihovu sposobnost da sigurno obavljaju svoj posao u nuklearci.

Rusija kaže da je osigurala mjesto zajedno s ukrajinskom nacionalnom gardom, ali Ukrajina to osporava i kaže da ruske trupe imaju potpunu kontrolu. Rođak jednog od radnika koji je zatočen u tvornici tvrdi za BBC da im je ruska strana voljna dopustiti da zamjene smjene, ali da im ne mogu jamčiti sigurnost na putu kući, niti radnika koji putuju da preuzmu smjenu.

Opasno je i u vlaku između Slavutiča i Černobila koji kratkim dijelom ide kroz Bjelorusiju, glavnu saveznicu Rusije.

Iako više nije funkcionalna, elektrana Černobil nikada nije bila potpuno napuštena i još uvijek zahtijeva stalno upravljanje. Zapravo, nakon što je reaktor broj četiri eksplodirao prije 36 godina, njegovi drugi reaktori su nastavili s radom, a cijeli grad - Slavutič - izgrađen je za smještaj radnika koji su evakuirani nakon nesreće.

Danas na gradilištu još uvijek radi oko 2400 ljudi: znanstvenika, tehničara, kuhara, medicinara i drugog pomoćnog osoblja, plus pripadnici Nacionalne garde.

Napeta situacija

Za zaposlenike koji su bili tamo kada su Rusi upali, sve se odjednom promijenilo. 'Situacija je komplicirana i napeta', rekao je za BBC Juri Fomičev, gradonačelnik Slavutiča pa dodao: 'Teško im je moralno, psihički i fizički'.

Radnici imaju nešto hrane na licu mjesta, ali budući da ne znaju koliko će dugo biti tamo, ograničavaju se na jedan obrok dnevno (koji pripremaju kuhari koji su se također tijekom ruske invazije našli u elektrani).

U nedjelju je rusko osoblje ponudilo dostavu hrane, ali su ukrajinski radnici to odbili, rekavši da je to bio propagandni štos. Objekti nisu uređeni za spavanje, pa su stvorene privremene spavaonice u kojima jedni spavaju na kamperskim krevetima i stolovima, a drugi na podu.

Kako bi imali vrijeme za odmor, radnici su se podijelili u smjene.

Za obitelji zaposlenika u obližnjem Slavutiču ovo je teško vrijeme. 'Neki radnici trebaju lijekove koji su u tvornici ograničeni, a to dodatno zabrinjava njihovu rodbinu', ističe gradonačelnik Fomičev.

'Trenutno ne postoji siguran način da se radnici izvuku', dodaje.

Je li Černobil siguran?

Budući da radnici osjećaju fizičke i psihičke učinke nakon što su gotovo dva tjedna zaglavljeni u nuklearnoj elektrani, postoji bojazan da bi stres mogao utjecati na njihovu sposobnost da sigurno obavljaju svoje dužnosti.

'U takvim uvjetima koncentracija radnika je sve gora i gora, a to je prijetnja sigurnosti. Možda nije ispravna elektrana, ali ipak zahtijeva puno pažnje kako bi se osiguralo da svi sustavi rade normalno', rekao je gradonačelnik Fomičev.

No nuklearni stručnjaci kažu da je opasnost po javno zdravlje ograničena, budući da ovo nije aktivna nuklearna elektrana.

'Posljednji reaktor se zatvorio 2000. godine, tako da istrošeno nuklearno gorivo više ne stvara značajnu toplinu', rekao je James Smith, profesor znanosti o okolišu na Sveučilištu Portsmouth, koji je proučava Černobil dugi niz godina i bio je na tom mjestu mnogo puta.

Pojašnjava kako je vrlo malo vjerojatno da bi moglo doći do većeg oslobađanja radioaktivnosti.

Razine radijacije u regiji su skočile kada je elektrana okupirana zbog teške vojne opreme koja je podigla kontaminiranu prašinu oko mjesta. Međutim, Smith tvrdi da nije porasla na zabrinjavajuće razine.

Iscrpljenost i očaj

Rizik od velike nuklearne katastrofe može biti nizak, ali radnici i njihove obitelji su iscrpljeni i očajni.

'Sumnjaju da je ikome stalo do njih. Trenutno ne vide da itko radi išta da ih spasi', rekao je rođak jednog zaposlenika.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi tvrdi je da je u kontaktu i s ukrajinskom i s ruskom stranom u pokušaju upravljanja sigurnošću kako u Černobilu, tako i u aktivnim ukrajinskim nuklearnim elektranama, gdje stručnjaci kažu da bi posljedice otvorenog sukoba mogle biti ozbiljnije.

Međutim, ništa još nije dogovoreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:28