USKRSNA PORUKA

Vrhbosanski nadbiskup Puljić pozvao vjernike da ne posustanu pod teretom straha i neizvjesnosti

Nametanje "kulture smrti" opisao je neprihvatljivim je jer je čovjek stvoren za život koji je dar Božji
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić
 Vlado Kos/Cropix

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u nedjelju vjernike da ne posustanu pod teretom straha i neizvjesnosti koje nosi vrijeme opterećno pandemijom te je zaželio da im proslava Uskrsa pomogne u očuvanju vjere u pobjedu života nad smrću.

Predvodeći misno slavlje u povodu blagdana Uskrsa u sarajevskoj katedrali kardinal Puljić je u propovijedi istaknuo kako je Isusova pobjeda nad grijehom i smrću poticaj za proslavu otajstva oslobođenja i života koje daje smisao čovjekovim patnjama.

Na čovjekov život, kazao je vrhbosanski nadbiskup, vjernicima valja gledati kao na prolazak od datuma začeća pa do prelaska iz vremena u vječnost a time i pobjedu života nad smrću.

"Moramo znati da je svaki život jedan ispit u kojemu propitujemo svoje misli, srce, volju, istinu i ljubav", kazao je kardinal Puljić dodajući da na taj način tragamo za odgovorima.

Slijedimo li Isusa onda treba prihvatiti hod u ljubavi koji nas podsjeća na to da smo odgovorni za svoje živote i njegovu vrijednost, za bratsku zajednicu i cjelokupnu kulturu života, kazao je kardinal Puljić.

Poručio je i kako je znantsvenim spoznajama itekako potreban oslonac na moralne vrednote tim prije jer "znanost staje na rubu groba" i tu više nema odgovora koliko god ga u znanosti tražili a odgovor nam onda daje Isus koji je pobijedio smrt.

"U ovom se vremenu živi napetost straha od pandemije i straha od smrti no iz straha se ne može živjeti. Pravi se život uvijek sastoji iz ljubavi i tu je potrebno da znanost i kultura budu prožeti plemenitošću i ljubavlju", kazao je kardinal Puljić dodajući da treba stvarati sintezu vjere i razuma, vjere i kulture, vjere i života.

Nametanje "kulture smrti" opisao je neprihvatljivim je jer je čovjek stvoren za život koji je dar Božji pa je onda pravi smisao Uskrsa u tome da prepoznamo kulturu života, da život prihvatimo i čuvamo ga te se za njega neprestano zauzimamo.

"U pandemiji nećemo strahovati pred smrću nego ćemo se zauzeti u borbi protiv onoga što ubija život", uskrsna je poruka kardinala Puljića vjernicima koje je pozvao da se uvijek sjete Kristova uskrsnuća kao dokaza da smrt nema zadnju riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:32