EVO KOJI SU

Za razliku od nas, Slovenci imaju jasne kriterije za popuštanje mjera. Janša ih je danas predstavio

Dva kriterija po kojima se Slovenci vode su broj novozaraženih na 7-dnevnoj razini i broj pacijenata u bolnicama
Janez Janša
 AFP, Twitter

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1772 nove zaraze koronavirusom, umrlo je još 45 oboljelih od posljedica Covida-19, a slovenska vlada odredila je danas kriterije prema kojima će se postupno "otvarati" pojedine djelatnosti nakon najstrožih mjera uvedenih prije pet tjedana, koje još nisu dale željeni rezultat.

Jasne kriterije je na svom Twitteru prvi objavio slovenski premijer Janez Janša. Podijeljeni su u pet faza - crnu, crvenu, narančastu, žutu i zelenu, a dva kriterija po kojima se Slovenci vode su broj novozaraženih na 7-dnevnoj razini i broj pacijenata u bolnicama tj. popunjenost bolničkih kapaciteta.

Ako broj novozaraženih u 7-dnevnom razdoblju padne iznad 1350, a broj hospitaliziranih bude veći od 1200, mjere ostaju kao i sada, vrlo stroge.

Na crvenu razinu se prelazi ako broj novozaraženih padne ispod 1350, a broj ljudi u bolnicama ispod 1200. To znači da se opet pušta javni prijevoz, no u ograničenom opsegu, otvaraju muzeji, knjižnice, galerije, frizeri, kozmetički saloni. Svi ti objekti moraju raditi u skladu s epidemiološkim mjerama opreza.

Crna, crvena, narančasta, žuta i zelena razina

Sljedeća razina je narančasta (manje od 1000 novozaraženih, manje od 1000 hospitaliziranih) koja predviđa otvaranje uslužnih djelatnosti, trgovina, vrtića, osnovnih i srednjih škola za učenike nižih razreda i učenike s posebnim potrebama, sportske aktivnosti na otvorenom, uključujući i skijališta, dozvolu okupljanja do 10 osoba, ukidanje zabrane prelaska općinskih granica u svim regijama koje zadovoljavaju kriterije o zaraženima i hospitaliziranima.

Na žutu se razinu popuštanja mjera prelazi kada broj novozaraženih padne ispod 600, a covid pacijenata u bolnicama bude manje od 500. Tada će se otvoriti osnovne i srednje škole za sve učenike te ukinuti ograničenja kretanja u svim općinama i ukinuti zabrana kretanja po noći tj. policijski sat.

Posljednja, zelena razina, značila bi ukidanje svih mjera osim za otvaranje barova i diskoteka, a proglasila bi se kada bi broj novozaraženih pao ispod 300.

Trenutna situacija u Sloveniji je da je tjedni prosjek zaraza u jednom danu 1461 novozaraženi, a u bolnicama je 1289 oboljelih, naveo je Janša, dodavši da je Slovenija trenutno u tzv. crnoj fazi i još daleko od zelene, u kojoj će doći do potpunog popuštanja mjera i restrikcija.

Mnogo nezadovoljstva

Kako javljaju slovenski mediji, zadnjih je dana u vladi i među epidemiolozima bilo malo konsenzusa oko mogućeg popuštanja, jer se najavljivalo da će idući tjedan ponovo biti otvorene škole i završeno s nastavom on-line, no sada je jasno da do toga neće doći, prenose slovenski mediji. No, kako navode, nije jasno što će biti s mogućim otvaranjem skijaških centara, o čemu se isto raspravlja, a što je također vrlo upitno.

Potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek izjavio je u srijedu da je očito kako dosadašnje mjere ne djeluju, odnosno da nisu dale rezultat koji se očekivao i da je potrebna "nova strategija" za uspostavljanje kontrole nad virusom.

S druge strane, mnogo je nezadovoljstva na strani oporbenih stranaka koje vladi otvoreno poručuju da slabo upravlja epidemijom i da se nije pripremila na osnovi iskustva iz proljetnog vala, a u četvrtak su zatražili da vlada nakon više od mjesec dana ipak otvori neke djelatnosti koje su sada potpuno zatvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:00