KAOS ZBOG KORONE

Zdravstveni sustav u Poljskoj se raspada: ‘Hitna s pacijentom ispred bolnice čeka i po 15 sati‘

Mnogi optužuju konzervativnu vladu premijera Morawieckog jer nije na vrijeme pripremio zdravstveni sustav za drugi val pandemije.
Varšava
 Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia

Poljska od subote uvodi nove epidemiološke mjere s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa i na korak je do proglašenja nacionalnog zatvaranja.

Djeca od 7 do 9 godina pridružit će se starijim učenicima koji već prate nastavu na daljinu. Otvorene su samo trgovine hranom i lijekovima, a hotelske sobe dostupne su samo za poslovna putovanja. Zatvaraju se kulturne ustanove poput kinodvorana, kazališta i galerija zatvaraju se.

Marcin Serwach je medicinski tehničar u Hitnoj pomoći koji je za Reuters ispričao da je morao dostaviti kisik u 3 sata ujutro kolegi koji je 15 sati čekao parkiran ispred bolnice s teško oboljelim pacijentom. S ozbiljnim respiratornim problemima čekao je ispred bolnice na slobodan krevet.

Prošle nedjelje imao je stariju pacijenticu sa simptomima koronavirusa s kojom u kolima Hitne pomoći je čekao pet sati prije nego što je za nju pronađen krevet u izolacijskoj jedinici.

- Ponekad jednostavno nemamo kome predati pacijenta. Ne radi se o tome da bolnice ne žele primiti naše pacijente, nego ih nemaju gdje smjestiti i izolirati, kaže 35-godišnji Marcin.

Poljska u kojoj živi 38 milijuna stanovnika u četvrtak je zabilježila 27.000 novih slučajeva zaraze, što predstavlja ogroman pritisak na zdravstveni sustav, o čemu svjedoči i Marcinova priča. Od početka pandemije su 6.842 osobe zaražene koronavirusom preminule u Poljskoj.

Serwach napominje da su ambulantna kola Hitne pomoći prije pandemije išla na lokacije udaljene 15 miunta, a sada ih šalju po pacijente udaljene i do 40 minuta.

image
Varšava
Wojtek Radwanski/Afp/Profimedia

- Dojavu za odlazak na teren dobijemo tri sata nakon što su primili poziv, priča Marcin.

Osim što nedostaje bolničkih kreveta, on ističe kako im nedostaje dezinfekcijskih sredstava za pripremu ambulantnih vozila za nove pacijente što također dovodi do kašnjenja.

Na molbu Reutersa ministarstvo zdravstva Poljske nije komentiralo ove navode.

Karol Bielski, šef Hitne službe Meditrans u Varšavi, potvrdio je navode da u prosjeku 4 do 5 ambulantnih vozila čeka ispred bolnice po nekoliko sati.

- Situacija je teška, događa se da moram slati pacijente iz jedne u drugu bolnicu, rekao je Karol Bielski ističući da nijedan pacijent nije preminuo zbog tih čekanja.

Mnogi optužuju konzervativnu vladu premijera Mateusza Morawieckog jer nije na vrijeme pripremio zdravstveni sustav za drugi val pandemije.

Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski izjavio je da općinske bolnice u glavnom gradu nemaju dovoljno respiratora, ali da su ni dostupni u operacijskim salama i u Hitnoj službi.

- Situacija je kritična, rekao je gradonačelnik iz redova oporbe početkom tjedna.

MInistar zdravstva Adam Niedzielski okrivio je za navedene probleme upravno vijeće bolnica i nedostatak koordinacije između bolnica, rekavši da dispečeri hitne pomoći nemaju potpune informacije o rasploživosti kreveta.

- Ono što primjećujem je neshvatljivo skrivanje kreveta iako su oni zapravo dostupni, ali šef bolnice ili odjela ne mora nužno primiti dotičnog pacijenta, izjavio je Niedzielski početkom tjedna.

Krzysztof Tomasiewicz, šef odjela za zarazne bolesti u sveučilišnoj bolnici u Lublinu rekao je da njegov odjel ima 38 kreveta i da svakodnevno imaju između 39 i 40 pacijenata.

- To je utrka između kreveta i novih pacijenata. Nismo napravili domaću zadaću, zaključio je Tomasiewicz.

Strože mjere u Poljskoj potrajat će najmanje do 29. studenoga i budu li nedovoljne sljedeći korak je "nacionalna karantena, potpuno zatvaranje", najavio je ovoga tjedna premijer Morawiecki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 18:57