SKUPA POGREŠKA

Agonija šesteročlane obitelji iz Markuševca: ‘Molimo vas, dajte nam crvenu naljepnicu!‘

Greškom im je kuća nakon potresa dobila žutu oznaku pa su ostali bez naknade
 Goran Mehkek/Cropix

U tih kobnih 6.23 ujutro 22. ožujka šesteročlanu obitelj Pipek probudio je neopisiv, užasan zvuk koji nitko od njih neće zaboraviti, tutanj kao da vlak prolazi kroz njihovu kuću smještenu na obroncima Markuševca.

Otac obitelji Ivan i njegova supruga Monika u apsolutnoj su agoniji čvrsto stisnuli najmlađu, dvogodišnju djevojčicu koja je spavala s njima i potrčali prema sobama dvojice sinova koji su, užasnuti, već bili na nogama, a onda i druge kćeri, koju je tata iznio na rukama. Svi zajedno, bosi i u donjem rublju, pojurili su van. Trčali su postaklu razlomljenom na stepenicama, no vrata prizemlja nisu mogli otvoriti jer se na njih srušila kaljeva peć i blokirala izlaz.

Izostanak komunikacije

Nadljudskim naporom Ivan Pipek pomaknuo je vrata te su kroz čađu i odlomljene dijelove peći istrčali van, gdje je počeo padati snijeg, a onda je uslijedio i novi udar.

Umjesto crvene oznake zbog potpune neupotrebljivosti i neupitne opasnosti po život, ali i mogućnosti urušavanja prvog kata, netko je greškom kući dodijelio žutu. Posljednjih pola godine Ivan i Monika Pipek vrte se u krug obilazeći sve nadležne institucije, pokušavajući ishoditi barem naknadu za podstanarstvo koje plaćaju, a u očaju su kontaktirali i samog ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata.

Bez odgovora i bez pomoći, ali s potpuno apsurdnim objašnjenjem da su zakasnili s prijavom, odnosno da zahtjev nisu predali u roku jer im je, eto, dodijeljena kriva oznaka. Ono što obitelj najviše muči je potpuni izostanak komunikacije među nadležnim institucijama, a jasno je vidljivo da je zahtjev predan nakon roka zbog greške Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

- Grad Zagreb uopće ne korenspodira s Ministarstvom državne imovine, niti Ministarstvo od Grada ne dobiva potvrdu da se radi o njihovoj grešci - očajan je Ivan Pipek.

image
Goran Mehkek/Cropix

Njihovu je priču u Saboru, i sama zgrožena omaškom sustava, prošli petak iznijela i zastupnica Martina Grman Kizivat, koja također više od mjesec dana, koliki je zakonski rok, i sama čeka odgovor ministra Horvata vezan uz problem Pipekovih, koji podstanarstvo već mjesecima sami plaćaju.

Na dan potresa supružnici Pipek i njihova djeca, u dobi između dvije i 13 godina, te Ivanovi roditelji i sestra koji su živjeli u prizemlju hitno su morali napustiti svoj dom.

- Nakon našeg zahtjeva obavljen je pregled inženjera statike u službi Grada Zagreba i rečeno nam je da postoji mogućnost urušavanja prvog kata, da će zbog toga kući biti dodijeljena crvena oznaka i da nitko ne smije boraviti u njoj, osim na vlastitu odgovornost. Moja supruga, četvero djece i ja privremeno smo se smjestili u kući suprugine bake, gdje smo spavali i boravili u dnevnom boravku.

Moji roditelji i sestra nakon nekog su se vremena vratili u prizemlje kuće na vlastitu odgovornost. Kako smo do tada živjeli u zaista nemogućim uvjetima i silno željeli imati barem privid doma, nakon donesene odluke o financiranju najma od države počeli smo prikupljati potrebnu dokumentaciju, ali smo saznali da je kući greškom dijeljena žuta oznaka - pričaju Pipekovi početak svoje teške borbe s vjetrenjačama.

S nemalim iznenađenjem, 7. srpnja iznova su kontaktirali statičara koji je bio na uviđaju i on je bio jednako šokiran kao i Pipekovi, odgovorno tvrdeći da je nakon pregleda kući dodijelio crvenu oznaku zbog mogućnosti urušavanja.

- Kontaktirali smo, ali i osobno posjetili Ivanu Krišto iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama, kojoj je statičar potvrdio da je kući dodijelio crvenu oznaku. Gospođa Krišto nas je povratno kontaktirala i rekla da je došlo do pogreške i da će kuća biti ponovno pregledana.

Istodobno smo, u zadanom roku, zvali broj telefona koji je dodijeljen za sve dodatne informacije vezane uz zamjenski smještaj te je gospođa s kojom smo razgovarali i upoznali je sa situacijom i problematikom rekla da se ne brinemo jer će se prihvatiti sve prijave koje su predane nakon roka - prisjećaju se Pipekovi posljednjeg tračka nade.

Odgovor da im je na kuću vraćena crvena oznaka te da mogu zatražiti potvrdu koja nam je bila potrebna za predavanje zahtjeva za financiranje najamnine dobili su 27. srpnja, a potrebna potvrda stigla im je 12. kolovoza. Dan kasnije predali su zahtjev, čvrsto vjerujući u njegovo odobrenje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Trebaju rušiti kat

- Opet smo zvali broj za informacije vezane uz financiranje zamjenskog smještaja. Potvrdili su nam informaciju da će zahtjev biti odobren, no da zbog godišnjih odmora to ide malo sporije, ali da ćemo do 1. rujna dobiti rješenje. U međuvremenu se promijenio ministar, a očito i odluka o produljenju roka, i nakon nekoliko poziva na istom su nam broju rekli da će naš zahtjev ipak biti odbijen jer nije predan u roku.

Taman smo našli adekvatan podstanarski stan i očajni kontaktirali UHS tražeći da se očituju Ministarstvu državne imovine i potvrde da smo bili onemogućeni tražiti naknadu u roku zbog dokumentacije. Još 7. rujna dobili smo mail od Ivane Krišto u kojem stoji da je telefonski kontaktirano nadležno ministarstvo i da je proslijeđena sva pripadajuća korespondencija. Do danas rješenje nismo dobili - s nevjericom priča Ivan Pipek i dodaje kako je u sličnoj situaciji, navodno, još dvadesetak obitelji.

- Obnova kuće ne može početi prije proljeća jer treba srušiti cijeli kat i krov i, ako sve bude u redu, najranije bismo se mogli useliti najesen - zaključuju Pipekovi.

Grad uputio dopis iz kojega je jasno da je pogreška njihova

Zgrožena slučajem obitelji Pipek, saborska zastupnica Martina Grman Kizivat i sama je, 22. listopada, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine uputila zastupničko pitanje vezano uz njihov slučaj, no u zakonskom roku od 30 dana njihov odgovor u pisanom obliku nije stigao.

Predmet Pipekovih 27. studenoga iznijela je i pred Saborom, a istog dana iz Ureda predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića poslan je izričit zahtjev da se Ministarstvo oglasi u roku od osam dana i pošalje odgovor na zastupničko pitanje. Rok je istekao prije dva dana, a odgovora i dalje nema.

Srušeni dimnjaci

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada obitelji Pipek uputio je dopis iz kojeg je jasno da je pogreška u kategorizaciji štete na kući njihova te da bi zahtjev Pipekovih trebalo uvažiti.

- Gledali smo kako nam se kuća trese, ljulja i ruši pred očima. Kad smo bili na sigurnoj udaljenosti, utrčao sam natrag u kuću, uzeo ključeve automobila iznad kojih su visjele odlomljene obloge dimnjaka. Tri od četiri dimnjaka su se srušila, kao i strop na katu gdje živimo. Strop je pao i potrgao sve kuhinjske elemente i čitavu blagovaonicu.

Mukotrpno radili

U dječjoj sobi totalno je popucao zid, a pukotine na njemu bile su široke i do pet centimetara. Policajac koji je došao na uviđaj bio je potpuno zgrožen i rekao nam da više ne ulazimo u kuću.

Znao sam da ću sve za što smo godinama mukotrpno radili i taman uredili prema svojim željama morati graditi ponovo - prisjetio se tih nekoliko minuta strave Ivan Pipek, tada niti ne sluteći da će čitavu agoniju proživjeti iznova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:59