VELIKI PROJEKT

Eksplodirala vrijednost parcela u Kranjčevićevoj, doznali smo u čijem vlasništvu je najatraktivnija

Jedna od najvećih slobodnih s kojom graniči sam stadion ona je u vlasništvu tvrtke Taksi-remont d.d. koja se nalazi odmah uz parcelu HNK

Parcela u Kranjčevićevoj

 Vanja Nezirović

Bez javnog natječaja, za 190 tisuća kuna, izabrali su između tri ponude, i to ni manje, ni više nego idejni projekt rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj ulici.

Izabrali su, poručuju iz Grada Zagreba, "najjeftiniju ponudu s najboljim referencama", no još se moraju, kažu, uknjižiti u zemljišnim knjigama kao vlasnici parcele. S obzirom na to da tek idu u rekonstrukciju stadiona, nastavljaju u odgovoru iz Grada Zagreba, ne samo da im ne treba natječaj za projekt, nego će i javni natječaj za urbanistički plan uređenja (UPU) cijelog bloka napraviti tek poslije. Tvrde da sve to rade kako bi se stadion što prije uredio, a kako bi se moglo krenuti u projekt stadiona na Maksimiru. Također dodaju da će rekonstrukcija stadiona na Trešnjevci biti "poticaj za tzv. gradski projekt, odnosno javni urbanistički natječaj kao podlogu za izradu UPU-a cijelog bloka".

- Upravo će rekonstrukcija i dogradnja stadiona s pratećim sadržajima (trg, polivalentni parkirališni prostor koji tijekom tjedna funkcionira kao prostor sporta i rekreacije), kao i rekonstrukcija i dogradnja druge scene Hrvatskog narodnog kazališta na čestici uz Adžijinu ulicu biti poticaj - odgovaraju iz Grada Zagreba.

image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović
image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović

Samom rekonstrukcijom stadiona porast će vrijednost cijelog bloka, ali i svih okolnih parcela. Jedna od najvećih slobodnih s kojom graniči sam stadion ona je u vlasništvu tvrtke Taksi-remont d.d. koja se nalazi odmah uz parcelu HNK. I dok je nekretnina nacionalnog kazališta u obnovi, radovi čišćenja parcele počeli su i na susjednom zemljištu, no nema nikakve ploče. Tu se, na parceli omeđenoj Adžijinom i Brozovom ulicom s jedne strane te stadionom NK Zagreb s druge, nekad nalazila takozvana Bubara. Pokušali smo od jednog od suvlasnika i predsjednika Nadzornog odbora Taksi-remonta Nikole Petrača dobiti malo više informacija, ali rekao nam je da ne može javno istupati. Neslužbeno doznajemo da zasad nema konkretnih planova o gradnji. Prijašnji vlasnici tvrtke, prema pisanju medija, bili su Petrač, Marijan Medvidović i Josip Kordić, ali od 2022. godine su, uz Petrača, upisani Sašo Bosilkov iz Makedonije te Jona, Erza i Viera Devolli s Kosova, koje su suvlasnice preko zagrebačke tvrtke DVL Properties. Na poslovnim servisima se navodi da je službena e-mail adresa povezana s Devolli grupom čiji je, pak, vlasnik kontroverzni kosovski poduzetnik Blerim Devolli.

image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović
image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović

Taksi-remont je do 1991. godine bio uspješna tvrtka koja se bavila prodajom i servisiranjem motornih vozila, ali jedino što je danas ostalo vrijedno od nje upravo je atraktivno zemljište.

Riječ je o izuzetno atraktivnoj parceli koja je omeđena Adžijinom i Brozovom ulicom s jedne strane te stadionom NK Zagreb sa druge, stražnje strane. Parcela godinama stoji, a tamo su se nalazili ostaci nekadašnje tvornice svile, tzv. Bubare, koja, kako su prije pisali mediji, nije bila ni u jednoj kategoriji zaštite kao industrijska baština.

Da rekonstrukcija stadiona više ne uključuje velodrom, jedini u Hrvatskoj, primijetili su njegovi korisnici. Lucija Fileš iz kluba Škola biciklizma Zagreb kaže da se velodrom, unatoč lošem stanju, koristi te da bi se koristio i više da nisu spriječeni zbog utakmica.

image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović
image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović
image

Parcela u Kranjčevićevoj

Vanja Nezirović

- Gubitkom velodroma prestaje jedna duga sportska tradicija i nestaje sigurno mjesto za biciklističke vježbe i treninge - kaže Lucija Fileš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:22