REORGANIZACIJA

Pacijenti iz Dubrave u druge će se bolnice rasporediti preko posebnog call-centra

Ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je od svih ravnatelja bolnica da imenuju koordinatore za onkološke bolesnike u svojim ustanovama
 Goran Mehkek/CROPIX

U Kliničkoj bolnici Dubrava traje pravo opsadno stanje jer nova uprava nastoji riješiti što brže neke organizacijske probleme. 'U hodu' se pokušava osigurati maksimalna učinkovitost, ali i dostupnost informacija za potencijalne pacijente te obitelji onih koji su hospitalizirani u toj bolnici, kao i hospitalizacija njihovih pacijenata u druge bolnice. Naime, kako saznajemo od ministra zdravstva Vilija Beroša, od srijede u Ministarstvu zdravstva počinje raditi call centar u koji će se moći javljati pacijenti iz KB-a Dubrava koji imaju problem s obavljanjem pregleda ili terapije.

Također, u ponedjeljak je ministar Beroš zatražio od svih ravnatelja bolnica da imenuju koordinatore za onkološke bolesnike u svojim bolnicama i do utorka dostave njihove podatke u Ministarstvo kako bi se eventualni probleme svih onkoloških pacijenata rješavali žurno, odnosno da im se osigura prednost u rješavanju zdravstvene zaštite.

U call centrima najvjerojatnije će raditi studenti koji će primati pozive pacijenata i uzimati njihove podatke kako bi se s drugim bolnicama mogao dogovoriti termin za njihov pregled, terapiju ili zahvat. U najkraćem roku pacijente će se obavijestiti o terminu u nekoj drugoj bolnici. Također je u izradi nova web stranica KB-a Dubrava na kojoj će biti korisne obavijesti za moguće pacijente, ali i za njihove obitelji. Točnije, na webu će biti informacije o mogućnostima informiranja obitelji o svojim najbližima koji se liječe u toj bolnici. Od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića saznajemo da još nije završena istraga o nestanku struje u subotu u KB-u Dubrava, što je bila posljedica provale u ormarić i namjernog uništavanja sklopke za električnu energiju.

Zbog toga se za bolnicu radi novi plan osiguranja, jer očito bi se slično moglo ponoviti. Neki od prijedloga su i nadzorne kamere na dijelovima bolnice koji su posebno osjetljivi. No ako je suditi prema svjedočenju nekih liječnika, posao je naporan, ali se nastoji da pacijenti dobiju sve što im je potrebno.

"Tempo rada je ubitačan, ali ipak se sve uspijeva odraditi maksimalno. Smjene su od osam ujutro do dva poslije podne, šest dana u tjednu, a dežurstva od 16 do 8 ujutro drugog dana pa onda slijedi dan odmora", objašnjava način rada u jedinoj hrvatskoj covid-bolnici pulmolog dr. Saša Srića, koji je iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac trenutno na ispomoći u KB-u Dubrava. Dodaje da sve funkcionira, da lijekova uključujući i remdesivir i deksametazon ima za sve teške pacijente, a zasad ima i dovoljno respiratora.

"Iz svih zagrebačkih bolnica stiže pomoć u osoblju kako liječnika tako i medicinskih sestara", kaže prof. dr. Rado Žic, plastični kirurg iz KB-a Dubrava, koji trenutačno pomaže novom ravnatelju u organizaciji bolnice, poglavito novootvorenog C dijela u kojem se pojačava dovod kisika dok se taj dio bolnice ne počne puniti.

Napominje da su trenutačno samo na tom dijelu potrebe za kisikom veće nego li je bila potreba za cijelu bolnicu još donedavno. U KB-u Dubrava u ponedjeljak je bilo 268 pacijenata, od čega njih 46 na respiratoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:10