
Hrvatski dan šećerne bolesti obilježili smo 14. svibnja brojnim javnozdravstvenim akcijama. Zašto su one važne i što smo novo otkrili ove godine? Koja je važnost suplementacije kod oboljelih od dijabetesa? Što moramo znati o raznim „čarobnim“ rješenjima koja nam nude izlječenja za sedam ili deset dana, te koje sezonske namirnice konzumirati, sve su to teme o kojima razgovaramo s našom stalnom gošćom, doc.dr. sc. Ana-Marijom Liberati Pršo, subspecijalisticom endokrinologije i dijabetologije.
- Hrvatski dan šećerne bolesti je ogroman uspjeh postignut u javnozdravstvenom sustavu. Svake godine se organiziraju sjajne akcije koje otkriju nemali broj (novo)oboljelih od dijabetesa. U Zagrebu se na 300-tinjak testiranih našlo 16 osoba koje nisu znale da boluju od šećerne bolesti. Oko 400.000 Hrvata zna da ima šećernu bolest, a još oko 300.000 ih ne zna da boluje od šećerne bolesti. To su poražavajuće brojke, ali ovakve akcije su hvalevrijedne jer podižu svijest i senzibiliziraju javnost na dijabetes - kaže doc. dr. Liberati Pršo.
Ako se pak svijest i slika dodatno prošire, mora se napomenuti da gotovo 90 posto oboljelih ima nedostatak nekog vitamina ili mikronutrijenta pa je suplementacija kod oboljelih izuzetno važna.
- Suplementima se dijabetes ne može izliječiti i to je vrlo važno naglasiti u svakom koraku liječenja. No ako se na vrijeme prepozna manjak nekog nutrijenta te adekvatno reagira, izgledi da se razviju neke komplikacije značajno padaju - kaže naša sugovornica.
Lažne reklame
O raznim „čarobnim“ rješenjima koja se danas nude putem oglasa naša istaknuta liječnica kaže da ne postoje čarobna rješenja. - Činjenica, doduše, jest da priroda nudi razne biljke i nutrijente koji mogu pozitivno utjecati na razinu šećera u krvi te se oni koriste od pamtivijeka,. No, ako se fitonutricija i suplementi koriste u svrhu prevencije, to treba biti po preporuci i uz kontrolu liječnika i ljekarnika. Na žalost, nerijetko se u osoba koje koriste takva „čarobna“ rješenja postiže suprotan, toksičan učinak (primjerice na funkciju jetre i neurološkog sustava) pa te osobe završe hospitalizirane - upozorava.
Koje sezonske namirnice jesti?
I u ovom DIA LOG-u govorimo o sezonskoj prehrani a sada je, kaže naša sugovornica, sezona bogata raznim vrstama salata, mahunarki, kupusnjača, krastavaca, rotkvica te voća nižeg glikemijskog indeksa poput borovnica, jagoda, malina koje se preporučuje oboljelima od dijabetesa. Još ako ga imamo mogućnost uzgojiti u vlastitu vrtu i pritom u redovitoj tjelesnoj aktivnosti provoditi dovoljno vremena na suncu, ostvarili smo ključne preduvjete za borbu protiv dijabetesa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....