melisa, maternjak, limunčica, čelinjak; lat. Melissa officinalis
 FOTOGRAFIJE: SCHARFSINN86 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
jeste li ga probali

Tradicionalno se upotrebljava kao lijek za nesanicu, ali i kod depresije, uznemirenosti i visokog tlaka

Vjerojatno je najpoznatiji u tradicionalnoj primjeni kao lijek za smirenje i poticanje boljeg raspoloženja

Matičnjak ili melisa mediteranska je biljka, jako razgranata, u visinu naraste do 80 centimetara. Listovi su mu ovalni, blago nazubljeni, a kada se protrljaju prstima, mirišu poput limuna. Upravo su listovi ljekoviti kod matičnjaka, i to mladi, a eterično ulje dobiva se od cijele biljke. Matičnjak se priprema kao čaj, od listova se rade kupke i oblozi, zbog limunastog okusa koristi se kao začin.

image
FOTOGRAFIJE: NIKOLAY_DONETSK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Bolji san i raspoloženje

Osim što djeluje osvježavajuće, matičnjak je iznimno ljekovit, a vjerojatno je najpoznatiji u tradicionalnoj primjeni kao lijek za smirenje i poticanje boljeg raspoloženja. Njegov čaj smiruje, opušta tijelo, um i dušu, poboljšava memoriju i koncentraciju te se tradicionalno upotrebljava kao lijek za nesanicu, ali i kod depresije, melankolije i uznemirenosti. U prošlosti se ova biljka koristila kako bi se vojnici opustili i odagnali umor i stres od borbe. Sastojci matičnjaka djeluju i na hormonsku sliku, pa su se pokazali učinkovitima kod tegoba sa štitnjačom. Smatra se da jača srce, pa se upotrebljava za prevenciju i za liječenje tegoba sa srcem te kod hipertenzije. S obzirom na to da potiče imunitet, može se lokalno primijeniti za liječenje herpesa na usni. Osim toga, služi za snižavanje visoke temperature, za poticanje znojenja kod groznice, za ublažavanje glavobolja i mučnine, pomaže kod čireva i gljivičnih infekcija.


Djelotvorno ulje

Esencijalno ulje matičnjaka ima antivirusna i antibakterijska svojstva. Zbog toga se u narodnoj medicini koristi kao djelotvorna pomoć kod crijevnih infekcija, ali i za smanjivanje napetosti u trbuhu, protiv nadutosti i grčeva te u smanjivanju plinova u crijevima, za zaštitu želučane sluznice i cijelog probavnog trakta.

Koristi se i za zacjeljivanje rana i ogrebotina jer štiti od infekcija. Znanost je pomno proučila sastav i djelovanje matičnjakova eteričnog ulja te se pokazalo da je ono koristan prirodni tretman za žene koje pate od bolnih menstruacija, smanjuje osjećaj anksioznosti i nezadovoljstva, a uvidjelo se i da vrlo smirujuće utječe na žene u perimenopauzi. Novija istraživanja pokazala su da dobro djeluje na koncentraciju i pamćenje, pa se posebno preporučuje osobama koje se bave intenzivnim intelektualnim radom.

Studija iz 2014. pratila je djelovanje matičnjaka na poboljšanje kognitivnih funkcija - sudionici su rješavali memorijske, matematičke i zadatke koncentracije, a pokazalo se da su rezultati bili bolji kod sudionika koji su uzeli matičnjak nego kod onih koji nisu. Potrebno je još istraživanja, no zanimljivo je da je zamijećen povoljan učinak matičnjaka i kod oboljelih od Alzheimerove bolesti, čak i kod već razvijenih teških kognitivnih oštećenja. Ulje matičnjaka ima primjenu i u kozmetici. Često se koristi u balzamima, tonicima i kremama za njegu zbog svoje ugodne arome, umirujućih svojstava i sposobnosti čišćenja kože.


Kraća primjena

Matičnjak bi u ljekovite svrhe trebalo uzimati samo kraće vrijeme. Osnovno pravilo bilo bi napraviti tjednu stanku nakon tri tjedna uzimanja, a ukupno terapija ne bi trebala trajati dulje od četiri mjeseca. Ova biljka može izazvati određene nuspojave, poput glavobolje, mučnine i povraćanja, bolnog uriniranja, povišenja temperature, vrtoglavice, iritacija kože, alergijskih reakcija... Probavne smetnje mogu se izbjeći ili ublažiti uzimanjem matičnjaka uz obrok.

Linker
17. travanj 2024 07:50