Gruzijci slave prvi plasman na Euro

 GIORGI ARJEVANIDZE Afp
DODATNE KVALIFIKACIJE

VIDEO: Gruzija izborila povijesni plasman na Europsko prvenstvo, cijeli stadion slavio na travnjaku

Gruzija je izbacila Grčku u finalu play-offa kvalifikacija za Euro u Njemačkoj
Piše: SNObjavljeno: 26. ožujak 2024. 20:49

Gruzijska nogometna reprezentacija prvi se put u svojoj povijesti plasirala na Europsko prvenstvo! Gruzijci su u finalu play-offa u utakmici igranoj u Tbilisiju nakon lutrije jedanaesteraca izbacili Grčku i osigurali smotru u Njemačkoj kao prva reprezentacija iz dodatnih kvalifikacija.

Koliko je utakmica bila tvrda, najbolje pokazuje podatak da je u prvih 90 minuta tek jedan udarac upućen u okvir vrata, a taj nije ušao u mrežu. Dakle, nakon regularnih 90 minuta bilo je 0:0, a ni produžeci nisu iznjedrili pogodak, pa su pobjednika i novog putnika na Euro odlučivali jedanaesterci.

U prvoj seriji za Gruzijce je Kočorašvili bio precizan, s druge je strane Bakasetas promašio. Međutim, promašajem Mikautadzea u trećoj seriji Grčka se uspjela vratiti, no ispostavilo se da su samo nakratko odgodili poraz jer Giakoumakisov promašaj kažnjen je od strane Kvekveskirija koji je u petoj seriji zapečatio sudbinu Grka i poslao Gruziju na prvi Euro u povijesti.

Video pogledajte OVDJE

image

Gruzijci slave prvi plasman na Euro

GIORGI ARJEVANIDZE Afp

Nakon pobjedonosnog jedanaesterca fešta u Tbilisiju mogla je započeti. Cijeli stadion spustio se na travnjak i slavio s reprezentativcima.

Video pogledajte OVDJE

A za povijesni plasman Gruzijci se mogu ponajviše zahvaliti Uefi i novom sistemu koji je omogućio reprezentacijama koje su ostvarile dobre rezultate u Ligi nacija da se "okolnim putem" plasiraju na Euro. Gruzija je, podsjetimo, završila četvrta u kvalifikacijskoj skupini A. Pobijedili su dvaput Cipar i remizirali po jedanput remizirali s Norveškom i Škotskom te skupili ukupno osam bodova, manje od primjerice Norvežana (11) koji nisu dobili priliku plasirati se na Euro putem dodatnih kvalifikacija.

Gruzija, odnosno pobjednika play-off puta C, Uefin ples kuglica smjestio je u skupinu F Eura u Njemačkoj gdje će (tim redom) igrati s Turskom, Češkom i Portugalom.

image
GIORGI ARJEVANIDZE Afp
image
GIORGI ARJEVANIDZE Afp
image
GIORGI ARJEVANIDZE Afp

Linker
12. travanj 2024 04:35