SPLITSKI MITCH

UPOZNAJTE NAJBOLJEG SPASIOCA U HRVATSKOJ 'Ja joj priskočio u pomoć, a ona meni trisku'

 Tom Dubravec/CROPIX

Kada poželite pronaći odmor u moru na bilo kojoj splitskoj plaži, možete mirno i opušteno uživati u božanskim darovima jer na vas u svakom trenutku paze “ST Galebovi”, članovi Kluba spasilaca Gradskog društva Crvenoga križa.

Nisu to bilo kakve cure i momci, a ne, to je elita. Ne pretjerujemo... Naime, na nedavno održanom, osmom nacionalnom natjecanju službi spašavanja na vodi i ekološke zaštite priobalja, održanom u Turističkom naselju Zaton u Zadru, u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, najboljim spasiocem proglašen je Toni Grubišić, član “ST Galebova”.

Na natjecanju su sudjelovali spasioci iz sedam spasilačkh klubova, red je spomenuti ih: “Boškarini” iz Istre, koji su bili ukupni pobjednici natjecanja, zatim ekipa iz kluba “Henry Dunant” iz Zagreba, Klub spasilaca na vodi iz Karlovca, “Neptun” iz Dubrovnika, “Poseidon” iz Rijeke, “Sunseekersi” iz Osijeka i, naravno, naši “galebovi”.

- Konkurencija je bila jaka, sve su to redom odlični momci i cure, atmosfera je bila fantastična - nabraja Toni za Slobodnu Dalmaciju , koji sav svoj uspjeh ne drži svojim, nego – timskim.

- U ovom poslu spasilaca nitko si i ništa ako si sam, tek s timom oko sebe možeš učiniti mnogo - veli.

A mlad je Toni, vrlo mlad, tek mu je 23. Po zanimanju je sveučilišni prvostupnik elektronike i, hvala dragom Bogu, zaposlen je.

- Šesta mi je ovo sezona da radim kao spasilac, položio sam sve ispite, sada i ovaj za voditelja spasilačke postaje, a i član sam Interventnog tima CK Split - izvlačimo riječi kliještima iz skromnog Tonija. Slobodan je kao galeb, smije se, a spasilac je samo zato jer oduvijek želi pomoći. Pomoći ljudima u nevolji, veli, najsvetije je što jedan čovjek može darovati drugome. A da voli more, ne treba ni spominjati, gotovo cijelo desetljeće bavio se vaterpolom.

Među četrdesetak “galebova” upravo su mladići, njih petorica, na spomenutom natjecanju osvojili prvo mjesto. No, u zbroju bodova sa ženskim timom ispalo je da su “srebrni”.

- Ma to je fantastično! Silno sam ponosan - kazuje nam Tomislav Gojo, ravnatelj splitskog CK. Upravo njemu Toni zahvaljuje, baš kao i svojoj koordinatorici Tanji Marinković, ali i predsjedniku “ST Galebova” Juri Beniću. Svi su oni, veli naš zlatni spasilac, ekipa iz snova. Najstresnije je spašavanje doživio Toni prije nekoliko ljeta, na jednom kupalištu izvan Splita. Osmogodišnje dijete doživjelo je epileptični napadaj tijekom ronjenja.

- Snašao sam se nekako, pružio mu prvu pomoć, pozvao Hitnu, ali sve je to bilo strašno samo zato jer sam, igrom slučaja, bio – sam. Da je ekipa bila oko mene, sve bi bilo lakše - veli nam.

Da nije sve toliko strašno u ovom odgovornom poslu, kazuje nam Toni pripovijedajući i smiješne strane svojih dežurstava. Tako je jednom mislio da se dijete koje je urlalo u plićaku – utapa, a kada je stigao do njega, uvidio je da je klinjo samo razmažen. Njegovo su urlikanje ignorirali i roditelji koji su bili pokraj njega.

- Zamolio sam ih da bolje pripaze - veli nam smijući se.

- A jednom san dobija i trisku! - dodaje.

Opa! Tko se usudio spasiocu udariti pljusku? Alkoholizirana je dama bila agresivna i Tonijev pokušaj pružanja pomoći nije shvatila prijateljski...

Tri sata se borio s njom i njezinim mušicama. Na kraju su liječnici morali intervenirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 04:16