APETIT POD KONTROLOM

ŠVICARSKO-FRANCUSKI SENZACIONALAN IZUM Tim znanstvenika stvorio čip protiv debljine koji drži apetit pod kontrolom

Na čipu su dva gena koja zajedno rade i drže apetit pod kontrolom

Iako tek u ranoj fazi istraživanja sintetički receptor lipida kod sisavaca, mogao bi donijeti golem napredak u zaustavljanju epidemije debljine. Kompliciran naziv dali su mu njegovi tvorci, udruženi istraživački timovi iz Švicarske i Francuske predvođeni prof. dr. Martinom Fusseneggerom, uglednim znanstvenikom na polju biotehnologije i bioniženjeringa, predavačem na sveučilištima u Baselu i Zürichu.

Kolokvijalno bismo ovaj uređaj mogli nazvati - čipom protiv debljine. Na čipu su dva gena koja zajedno rade i drže apetit pod kontrolom - prvi, nazvan LSR prati razine najrazličitijih masnoća u krvi, te kad porastu signalizira drugom da potakne proizvodnju hormona pramlintida7, koji utišava apetit, potiče osjećaj sitosti i usporava pražnjenje želuca, pa na taj način limitira unos hrane. Kada se razine masnoća normaliziraju, čip miruje.

Zasad je čip testiran na miševima i nije imao nikakvih štetnih popratnih pojava. Kompletan rad objavljen je na online stranicama stručnog časopisa Nature Communications. Fussenegger je u Daily Mailu je izjavio kako se nada da će čip biti korišten ne samo za liječenje nego i prevenciju debljine.

Pokaže li se učinkovit na ljudima, a znanstvenici su iznimno optimistični, sićušni uređaj bi se ugrađivao najvjerojatnije upodlakticu. Čip je odlična alternativa različitim pilulama za mršavljenje, ali i skupim i ne baš bezopasnim kirurškim zahvatima.

Liječenje debljine tek je jedna od mogućih primjena ovog izuma - s drugim kombinacijama gena, mogao bi se koristiti u liječenju različitih kroničnih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:25