LUĐAČKI POTEZI FINSKOG DIVA

VELIKI POVRATAK POSRNULE NOKIJE ‘S ruba propasti uspio ih je spasiti samo Microsoft’

Netko je konačno kupio Nokiju. Ne cijelu kompaniju, nego se neki prolaznik spotaknuo i kupio istoimeni telefon. I to ne samo jedan, nego njih 4,4 milijuna. Samo u zadnjem kvartalu. Legendarni mobiteli koji su revolucionizirali svijet, bili najprodavaniji na svijetu, danas se vrlo rijetko mogu vidjeti.

Firma je bila na rubu propasti. A sada joj je napokon krenulo. S krajnjeg ruba izvlači je neočekivani partner - Microsoft i njegov novi mobilni softver, Windows 8.

Optimizam vodstva kompanije pojavio se u razgovoru s dioničarima dva tjedna prije objave poslovnih rezultata posljednjeg kvartala godine, a dionice su odmah skočile gotovo nemogućih 19%, nešto što se godinama nije dogodilo dionici Nokije.

Euforični direktori

Iako euforični, direktori su eskivirali najneugodnija pitanja, od kojih je najteže: može li Nokia ikako zaustaviti nekontrolirano stanje gotovine koja im je na raspolaganju.

U Nokiji su izjavili da je vrlo dobra prodaja telefona Lumia podigla prodaju prvi put nakon niza godina, da je negativni trend zaustavljen, ali i dalje nisu uspjeli dosegnuti prošlogodišnju razinu prodaje.

U četvrtom kvartalu prodali su spomenutih 4,4 milijuna Lumija, ali je ukupna prodaja smartphonea samo 6,6 milijuna uređaja, što pokazuje da bi Lumia mogla spasiti kompaniju pred krahom.

Kompaniju koju investitori promatraju vrlo budnim okom da bi se uvjerili da se može natjecati s Appleom i Samsungom, vodećim proizvođačima telefona u svijetu.

Problem likvidnosti

Koliko god detaljno promatrali kompaniju, njezini investitori i brzo i optimistično djeluju, pa je isti dan nakon što je objavljena prodaja Lumije američka dionica Nokije narasla 18,7 posto (nažalost, samo 70 centi, na cijenu od 4 dolara i 45 centi).

Direktor Nokije Stephen Elop izjavio je u nizu telefonskih razgovora s medijima i analitičarima da su rezanjem troškova i poboljšanjem rezultata uspjeli podići profitabilnost i nadaju se da će doći na nulu do kraja godine. No, Elop je odbio razgovarati o najvećem problemu koji Nokiji prijeti - likvidnosti. Zaliha gotovine kojom kompanija raspolaže rapidno se smanjuje otkako je Elop najavio luđački potez da prigrle još nov i netestiran Microsoftov softver, što im je ozbiljno ugrozilo planove za budućnost.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:52