Arhivska fotografija, Oscar Valdez (desno)
 Soobum Im - USA TODAY Sports / Reuters
CRAWFORD LAKO DO NASLOVA

VIDEO: 'SANJAO SAM OVO OD SVOJE OSME GODINE' Eksplozivni Meksikanac osvojio naslov prvaka

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 25. srpanj 2016. 18:44

U subotu navečer po lokalnom vremenu Amerikanac Terrence Crawford (29-0, 20 KO) svladao je Ukrajinca Viktora Postola (28-1, 12 KO) odlukom sudaca nakon 12 rundi borbe u Las Vegasu. Crawford je ovom pobjedom svojem WBO naslovu dodao i WBC naslov prvaka, a kako se radilo o borbi dva najbolja boksača u poluvelteru, Amerikanac se mirne duše može nazvati i pravim svjetskim pravom u toj kategoriji, što je vrlo rijedak slučaj u boksu.

Vješti je Crawford dominirao mečom, što se vidi i na sudačkim karticama (118-107, 118-107, 117-108), ali sve u svemu nije to bio pretjerano uzbudljiv ogled, barem ne koliko se moglo očekivati s obzirom na bogat pedigre sudionika u ringu. Prve četiri runde protekle su u "jedna meni, jedna tebi" ritmu, s puno kretanja i eskivaža, nešto manje klinčeva i minimum udaraca. No, u petoj rundi Crawford okrenuo meč na svoju stranu i dva put iznenadio suparnika koji je ili koljenom ili rukavicama jedva dotaknuo pod - sasvim dovoljno da se piše nokaut. Prvi od tih bio je pomalo bizaran jer je Crawford na samom otvaranju iznenadio Postola brzim udarcem u glavu, ovaj je izgubio ravnotežu, a Amerikanac nije tratio vremena da ukaže sucu da je riječ o nokautu, ozarenog izraza lica a' la Nelson iz Simpsona. Gotovo se mogao čut i famozni "ha ha"...

Ostatak meča je neporaženi boksač iz Omahe kontrolirao u potpunosti, izluđujući Ukrajinca brzim kretanjem i povremenim direktima u tijelo i glavu. Ukratko, ništa što ćemo pamtiti pretjerano dugo nakon subotnje večeri.

Nema sumnje da je Crawford ovom pobjedom napravio veliki iskorak u smjeru najvećih boksačkih zvijezda današnjice, što bi se pogotovo moglo potvrditi u njegovom sljedećem meču. Ako je vjerovati promotoru Bobu Arumu, Manny Pacquiao vraća se iz kratkotrajne penzije (šok i nevjerica...) i traži novog suparnika za meč početkom studenog, a pobjednik ogleda Crawford - Postol naznačen je kao prvi na listi želja. Amerikanac je već rekao da će se boriti s bilo kime, ali na limitu poluvelter kategorije (63,5 kg), što znači da će friški senator iz Filipina morati skinuti koju kilicu da se vrati na gabarite unutar kojih se zadnji put borio 2009. godine.

Valdez oduševio pobjedom

Ako glavni meč večeri nije ispunio očekivanja, prethodna borba večeri oduševila je boksačke fanove i malo im olakšala dušu zbog 50 dolara koje su morali platiti za prijenos. U tom je meču Meksikanac Oscar Valdez (20-0, 18 KO) namlatio Argentinca Matiasa Ruedu (26-1, 23 KO) i nokautom u drugoj rundi uzeo WBO naslov prvaka u perolakoj kategoriji, upražnjen nakon što je odlični Vasil Lomačenko prešao u kategoriju više.

Bio je to pravi tour d' force 25-godišnjeg Valdeza koji je prošao kroz Ruedinu obranu kao tornado. U prvoj ga je rundi načeo sjajnim lijevim krošeom u glavu, u drugoj dovršio posao s nova dvije ljevice, ali ovaj put u tijelo. Nakon što je drugi put Valdezov kroše sjeo na onaj mali prostor između Ruedinog desnog lakta i dresa, Argentinac više nije imao snage nastaviti meč. Nije ni čudno s obzirom da je u pet minuta dobio 64 udaraca, što je tek nešto manje nego ih je ranije spomenuti Postol uputio u cijelom meču.

Valdez je nakon meča bio u euforičnom raspoloženju:

- Ovo je bio moj san od kada sam imao osam godina i koji je moj otac dijelio sa mnom. Naporno sam radio i naš san se ostvario. Sada se želim boriti protiv najboljih, tko god oni bili! - kazao je Valdez. S obzirom na da je perolaka kategorija prepuna odličnih boraca, čak i legitimnih zvijezda (Leo Santa Cruz), uz malo vještog pregovaranja i ta će mu se želja vrlo brzo ostvariti.

Murata se najavio eliti

Iz natovarene kartice mečeva koji su prethodili ogledu Crawford - Postol još ćemo izdvojiti pobjedu ukrajinskog poluteškaša Oleksandra Gvoždyka (11-0, 11 KO) nad Amerikancem Tommyjem Karpencyjem (26-6-1, 15 KO) nokautom u šestoj rundi (i to nakon što je Ukrajinac bio na podu u prvoj) i slavlje Amerikanca Jose Benavideza Jr. (25-0, 16 KO) protiv čvrstog Francisca Santane u velter kategoriji. Benavidez, koji je dosad bio i previše poznat po problemima s težinom, želi u ring s nositeljem WBO naslova Jessiejem Vargasom. Cinici bi rekli najbezbolniji izbor.

Na početku večeri fanovima i stručnjacima dopao se i japanski boksač srednje kategorije Ryota Murata (11-0, 8 KO). Bivši zlatni olimpijac iz Londona prilično je visok za srednju kategoriju, ima veliki raspon ruku i ne okoliša puno u ringu, već ide po nokaut. To je osjetio i nesrazmjerno slabiji Amerikanac George Tahdooahnippah (34-3-3, 24 KO), lakše pamtljiv po nadimku "Comanche boy". Protiv Murate nije imao ni trunke šanse, a Japanac je posao završio unutar prve runde, kombinacijom lijevog krošea u tijelo i četiri desna krošea u glavu kojim je doslovno zakucao suparnika na pod ringa.

Linker
26. travanj 2024 04:41