Reuters / Andrew Couldridge / REUTERS
PROŠAO JE PAKAO

PRIČA ZA FILMSKA PLATNA! OD TEŠKOG DJETINJSTVA DO JEDNOG OD NAJBOLJIH BOKSAČA SVIH VREMENA Otac i majka ogrezli u drogu, pa je morao odgojiti sam sebe

Piše: Edi DžindoObjavljeno: 18. lipanj 2017. 00:07

Kad ti je nadimak Money, to jest novac, teško je pomisliti da ne živiš dobrim životom i da nisi nešto spektakularno napravio u životu. Floyd Mayweather učinio je puno toga spektakularnog tijekom svojih 40 godina života i 20 godina profesionalne boksačke karijere. Većina ljudi zna za njegovu brojku 49-0, ali puno ih ne zna da je od ranog djetinjstva Mayweather došao do svih tih brojki.

Iako rođen u pravoj boksačkoj obitelji (otac mu je boksao čak protiv Sugara Raya Leonarda), Floyd je imao zaista teško djetinjstvo. Ne toliko tipična kliše-priča o siromaštvu s kakvom velik broj sportaša dođe na scenu, već priča o obiteljskim problemima s raznim drogama i bolestima. Majka mu je bila teška ovisnica o heroinu, ujna mu je umrla od AIDS-a i ovisnosti o mnogim drogama, a otac je prodavao drogu posvuda te, kako Floyd tvrdi, roditelji gotovo da i nisu marili o njemu zbog osobnih problema.

Floyd se izdigao iznad svih tih poteškoća i uz povremenu pomoć bake praktički odgojio sam sebe, napustio srednju školu i potpuno se posvetio boksu. U amaterskoj karijeri je ostvario skor 84-8 i zaključio je broncom na OI 1996. u Atlanti te netom potom otišao u profesionalce.

Samo dvije godine nakon profesionalnog debija Mayweather je došao u priliku boriti se za naslov prvaka u perolakoj kategoriji protiv dotad neporaženog Genara Hernandeza. Mayweather je nokautirao američkog Meksikanca u osmoj rundi i bez pretjeranih poteškoća došao do svoje prve titule.

To je bila samo prva od mnogih koje je Floyd stavio oko svojeg struka. Mayweather je još osvajao i WBC-ove naslove u lakoj, superlakoj, velteru (3), supervelteru, lakoj srednjoj (2), superlakoj srednjoj i tako dalje i tako dalje, jer ovaj tekst zaista ne bi imao kraja kad bi se nabrojali svi naslovi Floyda Mayweathera.

Najveće borbe u karijeri Moneya definitivno su one protiv Oscara de la Hoye u svibnju 2007. za naslov u lakoj srednjoj kategoriji te ona protiv Mannyja Pacquiaa u svibnju 2015. Borba protiv Pacquiaa bila je prva i jedina u povijesti boksa za koju su se ulaznice plaćale čak i za vaganje!

Suvišno je reći da je Mayweather u obje borbe, kao i u svim ostalim borbama u karijeri, slavio i uzeo višemilijunske iznose i tako od nemoćnog, ali snalažljivog tinejdžera došao do možda i najboljeg boksača svih vremena.

Linker
26. travanj 2024 13:41