Ostalo

Jedan od najpoželjnijih boraca na tržištu otkriva: ‘UFC me tri puta pokušao dovesti, ali ludost je boriti se za 12 tisuća dolara‘

Losene Keita

 Instagram (losene Keita)
26-godišnji Belgijac uživa status zvijezde u ponajvećoj europskoj organizaciji

Losene Keita (12-1-0), borac nadimka ‘‘Crna Pantera‘‘ trenutno je ‘‘vruća roba‘‘ na europskom tržištu boraca. 26-godišnji Belgijac rodom iz Gvineje, aktualni je Oktagonov prvak perolake kategorije, a ovaj vikend započet će svoj lov na osvajanje Oktagonovog turnira u lakoj kategoriji.

Keita će se u prvom kolu turnira boriti protiv Agyja Serdarija, a upiše li pobjedu, srpski borac Predrag Bogdanović bit će njegov protivnik u četvrtfinalu. Keita kotira kao jedan od glavnih favorita za osvajanje glavne nagrade u iznosu 300 tisuća eura, a njegovi dosadašnji rezultati unutar Oktagona čine ga favoritom.

Pod okriljem češko-slovačke organizacije, Keita je upisao šest pobjeda i samo jedan poraz. Taj poraz došao je u sedmom mjesecu prošle godine, a Keitu je porazio Mate Sanikidze. Međutim, Keita je ozlijedio stopalo već na samom početku meča i ta ozljeda kumovala je njegovom porazu. Krajem godine Keita je dobio priliku revanširati se, a Sanikidzea je nokautirao početkom druge runde.

Losene Keita borac je za kojeg mnogi vjeruju da je kalibar za velike stvari u UFC-u, ali on je odlučio još neko vrijeme zadržati se u Oktagonu. Razgovarajući za MMA Fighting, Keita je pojasnio svoje razloge ostanka u ponajboljoj europskoj MMA organizaciji.

‘‘Oktagon je poput doma za mene. Oni su mi dali mnoštvo šansi, fanovi me vole i jako sam popularan ovdje. UFC je za mene bio prva opcija, ali zašto bih napustio svoj dom da otiđem nekamo drugdje? 26 mi je godina, imam dobar ‘score‘ i svakodnevno učim. Još uvijek mogu skupiti puno iskustva prije odlaska u UFC. Nikada ne kažem da je moj san o odlasku u UFC završen, ali Oktagon je trenutno moj dom i sretan sam ovdje.‘‘, započeo je Keita, a potom je otkrio kako ga je UFC pokušao potpisati u nekoliko navrata.

‘‘Tri puta su me pokušali dovesti. Nije se dogodilo, ali mislim da nema puno boraca koji su u sličnoj poziciji kao ja. Jako dobro sam plaćen u Oktagonu i ponajveća sam zvijezda tamo. Otići u UFC i boriti se za 12 + 12 tisuća dolara ili za 15 + 15 tisuća dolara bila bi ludost. Znam da je UFC najveća organizacija, ali znam i svoju vrijednost. U Oktagonu također znaju koliko vrijedim i poštuju to.‘‘, dodaje Keita.

Nekoć su u sličnim situacijama bili Paddy Pimblett, ali i naš Roberto Soldić. Pimblett je nekoliko puta odbio ponudu UFC-a jer je uživao status zvijezde u Cage Warriors organizaciji i mogao je doslovno birati kojoj organizaciji će se pridružiti. Tek nakon nekoliko ponuda, Pimblett je pristao potpisati ugovor s UFC-om i već po dolasku u UFC pratio ga je velik ‘‘hype‘‘. Paddy je danas poprilično velika MMA zvijezda.

Roberto Soldić bio je ‘‘kralj KSW-a‘‘ i također jedan od najpoželjnijih boraca na tržištu. UFC-ove ponude pristizale su i na njegovu adresu, ali Soldić se prije svega zadržao u KSW-u, a zatim je odabrao ONE Championship kao novog poslodavca. Azijati su dali financijski puno izdašniju ponudu i Soldić je sklopio suradnju s organizacijom koja ga je financijski više cijenila.

Losene Keita sada je u sličnoj situaciji i jednom kada dođe trenutak za odlazak iz Oktagona, Keita će moći birati gdje će nastaviti svoju karijeru. Belgijac vjeruje da već sada posjeduje kvalitetu za nastupati u UFC-u, ali nigdje mu se ne žuri, jer cilja na sam vrh.

‘‘Ako otiđem u UFC, ne želim biti izazivač za titulu. Želim biti prvak, hoću postati prvakom dvaju težinskih kategorija. Trenutno nije vrijeme za odlazak u UFC. Svakodnevno učim, a šest ili sedam godina sam u MMA-u. Još uvijek sam mlad i nije pravo vrijeme. Financijski također nije pravi trenutak.

Nisam arogantan, ali sam samouvjeren. Ja bih već sada mogao biti top 10 u UFC-u. Borca poput Paddyja Pimbletta porazio bih u prvoj rundi. Spreman sam za UFC-ovu razinu, ali u trenutnoj situaciji, ja sam nitko i ništa u UFC-u, nije vrijeme za odlazak. Prvi puta kad me UFC kontaktirao, dali su mi protivnika, datum i sve ostalo, ali financijski mi je bolje u Oktagonu i to je moj dom. Hodam ulicama i svi me prepoznaju. Trenutno sam vezan za Oktagonove fanove i ne želim to mijenjati.‘‘, rekao je Keita, a u nastavku razgovora dodao je kako mu je PFL-ova ponuda djelovala primamljivo zbog turnira i nagrade od milijun dolara, ali Oktagon je ipak njegova prva opcija u ovom trenutku.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj karijere ovog supertalentiranog mladog borca, a ne sumnjamo da će se velike organizacije nastaviti otimati za Losenea Keitu. Naravno, priželjkivat ćemo da Predrag Bogdanović priušti iznenađenje ako se susretnu i da eventualnom pobjedom preotme Keitin ‘‘hype‘‘.

Linker
14. svibanj 2024 19:06