JUTARNJI U AKCIJI

Stručnjaci o učeničkom nasilju: 'Udaljavanje s nastave nužna je mjera za ekscesne učenike'

Nastavnici u nas nemaju nikakav instrument zaštite, kaže profesor filozofije Nikola Žuvela

Problematično ponašanje učenika u školama nije isključivo vezano uz njihov socijalni status.

Iako postoje slučajevi u kojima socijalni problemi roditelja dovode do zanemarivanja djece, koja su onda prepuštena ulici, sve je više bogate djece koja imaju problema s učenjem i ponašanjem.

Pozivamo i vas da se uključite u akciju: Pošaljite nam svoja iskustva na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.!

O rastućem problemu maltretiranja profesora od strane učenika i njihovih roditelja razgovarali smo s profesorom filozofije Nikolom Žuvelom, koji je predavao u pet škola, a trenutno na Filozofskom fakultetu priprema doktorat “Pojam nasilja i njegova manifestacija u suvremenom svijetu”.

‘DALA SAM 5 ĐAKU KOJI NIŠTA NIJE ZNAO JER MI JE PRIJETIO NJEGOV OTAC!' Šokantna ispovijest profesorice

- U zadnjih 20 godina dogodilo se veliko raslojavanje društva, što je rezultiralo negativnim pogledom na obrazovanje. U takvoj klimi roditelji danas u velikom broju etiketiraju profesore i misle da su njihova djeca najpametnija. Profesor nema nikakve instrumente da se zaštiti. Statistički podaci pokazuju da je u nas kapital imati kuću ili auto, dok znanje ne predstavlja kapital, što je u razvijenim zemljama suprotno postavljeno - kaže Žuvela.

Jedan od slučajeva, dodaje, ostao mu je posebno u sjećanju. Dogodilo se da je jednog profesora maltretirao i izvrijeđao učenik , a potom je isto poslije učinio i njegov otac. Iako je pokrenut postupak za isključenje, jer bi problematičnom učeniku to bio četvrti ukor, ravnatelj je svim profesorima savjetovao da učeniku oproste. Na kraju nije sankcioniran.

'UČENICI NA SATU ROKĆU, LAJU, PIJU, PSUJU I PLJUJU - A NE MOŽEMO IH KAZNITI' Pobunilo se 7000 nastavnika!

Kako su druge zemlje riješile takve probleme?

- Finska ima odlične rezultate, a kod njih u obrazovnom sustavu ne dominira sustav nagrade i kazne, nego poticanje djece na razmišljanje i kreativnost. U nas bi trebalo profesorima omogućiti da učenika udalje s nastave. Bilo bi potrebno i da se uvede grupna terapija u kojoj bi učenici razgovarali o problemima ili se učili psihološkim vještinama - smatra Žuvela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:05