PREMIJER NA SJEDNICI VLADE

Milanović: 'Hrvatska je skoro spremna za EU! Ja ću se pobrinuti za ispunjenje svih uvjeta'

 Goran Mehkek / CROPIX

NOVO 11:40 - Vlada je iz proračunske zalihe Gradu Kninu odobrila dva milijuna kuna za zatvaranje financijske konstrukcije gradnje Spomenika hrvatske pobjede Oluja '95.

Premijer Zoran Milanović upozorio je kako se takva neriješena situacija više ne smije ponoviti.

"Ovo je primjer kako se to ne treba raditi. Predmet je emocionalno važan spomenik, a njegovo financiranje ugovoreno je usmenom predajom. To se više ne smije dogoditi", poručio je Milanović.

-------------------------------------------------------------

Hrvatska je skoro spremna, a do 1. srpnja 2013. bit će potpuno spremna za članstvo u EU, ocijenio je premijer Zoran Milanović.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, šef Banskih dvora osvrnuo se na izjave koje posljednjih dana, nakon objave izvješća Europske komisije, dolaze iz dijela europskih prijestolnica, a u kojima se tvrdi da Hrvatska još nije spremna za članstvo u Uniji .

Dodao je također kako je proteklog tjedna bilo "puno nadmudrivanja, interpretacija" u kojima je prepoznao i "lokalne stranačke igrarije političke konkurencije".

"Ja samo mogu poručiti da smo uvijek, kad smo bili u oporbi, u kontaktima u inozemstvu isključivo vodili računa o hrvatskim interesima. Nikada nismo ogovarali svoje političke partnere, čak i kada je za to bilo tisuće razloga, nego smo se borili za ono što smo vidjeli kao hrvatski interes. A vidjeli smo ga isto kao i tadašnja vlast, kada je u pitanju EU", rekao je.

Milanović je dodao kako "nema iluzija" da će se njegova politička konkurencija ponašati na isti način te pozvao sve one kojima je važan konkretan hrvatski interes, a to je ulazak u EU, da zajedno s vladom posao odrade do kraja. "Ako neće - ne moraju, ali neka barem ne rade štetu", zaključio je Milanović.

Josipović: 'Ne postoje dileme oko toga hoće li Hrvatska ispuniti tražene uvjete. O odgodi ulaska uopće nema govora!'

Vlada je u redovnu saborsku proceduru uputila novi Zakon o lokalnim izborima i izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojima se ukida mogućnost opoziva župana, gradonačelnika i općinskog načelnika referendumom.

Novim se paketom "lokalnih zakona" i gradonačelnik i gradsko vijeće čine odgovornim za usvajanje lokalnog proračuna, što znači da se, u slučaju njegova neizglašavanja, smjenjuju. Jača i odgovornost gradonačelnika za funkcioniranje komunalnih tvrtki i javnih ustanova. Zakonom se određuje i broj članova lokalnih predstavničkih tijela, kao i izbor manjinskih predstavnika u njima, što će se ubuduće održavati na isti dan kao i lokalni izbori.

"Ovo će politicki život Hrvatske rasteretiti raznih kriza i krizica kojima smo svjedočili posljednjih godina", poručio je Arsen Bauk, ministar uprave, ukazujući na manjkavosti dosadašnjeg modela lokalnih izbora.

Na to je ukazao i premijer Milanović, koji kaže da ne želi da se u sustavu funkcioniranja lokalne samouprave u Hrvatskoj ponavljaju greške s ranijih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:24