Ronald Gorsic / CROPIX
SAMO POZITIVA

DAMIR MULAOMEROVIĆ ZA SN UOČI EUROBASKETA 'Ova Hrvatska izgleda više nego dobro - od kapetana Ukića do najmlađeg Bendera, a Aco radi sjajan posao!'

DAMIR MULAOMEROVIĆ Lanjski trener Cibone, drugistrijelac u povijesti hrvatske košarkaške reprezentacije
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 17. kolovoz 2017. 17:03

Damir Mulaomerović završio je sezonu na klupi Cibone, ali bez obzira na uspješno odrađen posao, ondje više nije trener. Bio je na Ljetnoj NBA ligi u stožeru Brooklyn Nesta, punio je mrežu poznanstava, a ovo ljeto nije želio uletavati u riskantne projekte koji su se otvarali.

I trenutačno je na Hvaru, svojoj ljetnoj bazi, i uživa u ljetu. No utakmice reprezentacije nije propustio pogledati. Na vječnoj listi najboljih strijelaca Hrvatske Mula je na drugom mjestu, a samo su sedmorica odigrala više utakmica od njega.

- Meni reprezentacija zasad izgleda i više nego dobro. Jedini je manji problem ta ozljeda Roka Ukića, s obzirom na blizinu početka Eurobasketa. Igrači hvataju svoj ritam, kako igrački tako i momčadski, ali vjerujem da će se Roko brzo priključiti.

Aco radi sjajan posao

Što je konkretno vidio Mula?

- Kažem, meni je to baš dobro izgledalo. Onaj smo turnir u Francuskoj odigrali čak i iznad svih očekivanja. Pazite, taj je turnir došao nakon samo sedam dana priprema, tako da me to napunilo dodatnim optimizmom. Doista vjerujem u ovu reprezentaciju, to su sve igrači koji su spremni na odricanja, djeluju vrlo homogeno, a i energija je tu velika. Uzmite samo primjer Žorića, koji s klupe podižu tu energiju. A tu su, naravno, Šarić, koji igra fantastično, pa Bogdanović, koji igra svjetski... Dobra je stvar što je došao Popović jer on na poziciji playa daje sigurnost. I Mavra je odigrao korektnu rolu. Po meni, ova reprezentacija ima jako dobre preduvjete da nešto napravi, samo da ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, odnosno ozljeda. Da, ne smijem zaboraviti ni Dragana Bendera, koji ima nevjerojatan talent, atletski je moćan, prihvatio je svoju ulogu i zna što mu je raditi. To je, uostalom, tako kod svih igrača, čini mi se da svatko od njih zna što mu je raditi i koja mu je uloga.

Važna je razlika između ovoga i proteklog ljeta proširena rotacija.

- Da, punija je momčad. Lani je napravljen fantastičan posao, ali to treba, nekako, i arhivirati, ovo je nova priča. Složio bih se s Acom, jer mi ćemo proći prvi krug, ali prava priča počinje tek u Istanbulu. Dotad će biti dovoljno vremena da se igrači međusobno pohvataju i da kroz ove utakmice u Cluju, iako one neće biti naivne, dođu do pune forme.

U Istanbulu ono pravo

Taj pristup uigravanja kroz uvodnu skupinu dosad nije bio korišten u pripremama i na velikom natjecanju.

- Glavno slijedi tek kasnije, iako u toj uvodnoj skupini imamo jednu Crnu Goru, koja je respektabilan protivnik, a o Španjolskoj ne trebamo ni govoriti. No najvažnije je da budemo pravi kad počnu nokaut-utakmice, od osmine finala nadalje. No prvo treba vidjeti na kojeg ćemo protivnika ići u osmini finala, naravno, idealno bi bilo osvojiti tu uvodnu skupinu i onda dobiti četvrtog iz one skupine u Istanbulu. Ali, opet, tu nema pravila jer kad počne nokaut-faza, počinje novi turnir, nova psihologija, nova priča. Aco međutim radi sjajan posao, kao i cijeli stožer, igrači. Čuo sam se sa Žorom, znam da rade jako dobro. Tu je i Kruno Simon, koji je imao neke sitnije ozljede, ali on će biti pravi već na prvoj utakmici, a ona je za nas silno važna jer je match-winner. Ma, stvarno na svim pozicijama imamo dobro koncentriranu kvalitetu. Imamo igrače s puno iskustva, koji su spremni podnijeti pritisak, imamo i match-winnere, pokazali su to i lani, pa sam veliki optimist.

I za kraj?

- Ovoj reprezentaciji treba dati maksimalnu i apsolutnu podršku. Ova je reprezentacija isprofilirana na svakoj poziciji, kako pojedinačno tako i momčadski. Momci su sazreli, željni su dokazivanja, gladni trofeja. Od kapetana Ukića do najmlađeg Bendera.

Linker
27. travanj 2024 06:12