OSJETLJIVA TEMA

GEORGE CLOONEY: 'Francuska bi trebala Italiji vratiti Mona Lisu'

 Andrew Cowie / AFP
Slavno djelo Leonarda Da Vincija visi u Louvreu od 1797. godine. Slika je bila izložena u Italiji samo jednom, 1913. godine, nakon što ju je ukrao jedan talijanski patriot 1911. godine

George Clooney inspiriran svojim filmom 'Monuments men' o odjelu za spomenike, lijepu umjetnost i arhive američke vojske u Drugom svjetskom ratu s zadaćom očuvanja ugroženih i otetih umjetnina u zaraćenoj Europi, na promotivnoj turneji izjavio je da bi Francuska trebala Italiji vratiti slavnu Mona Lisu koja se nalazi u pariškom Louvreu.

Proteklog tjedna Clooney je već izazvao pozornost izjavom da bi Velika Britanija trebala Grčkoj vratiti kamenje iz Partenona, na što je reagirao londonski gradonačelnik Boris Johnson usporedivši Clooneyja s Hitlerom, koji je također zastupao ideju da se umjetnine iz Britanskog muzeja vrate u Grčku.

Mona Lisa, slavno djelo Leonarda Da Vincija visi u Louvreu od 1797., a pribavio ju je francuski kralj Francis I nedugo nakon njenog dovršetka oko 1518. godine. Slika je bila izložena u Italiji samo jednom, 1913. godine, nakon što ju je ukrao jedan talijanski patriot 1911. godine.

Getty

1.1.1914. Pariz: Slavi se povratak 'Mona Lise' (foto: Getty)

Talijanske vlasti redovito su tražile povratak najslavnije slike na svijetu, posljednji put 2012. godine uoči 100-godišnjice njenog vraćanja u Francusku. Francuska je redovito odbijala talijanske zahtjeve uz obrazloženje da je premještanje preopasno za ovo osjetljivo umjetničko djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:36