PATENTNI RATOVI

ŽIVOT NAKON JOBSA Apple nema ništa spektakularno novo. Ali zato kopira bolje od drugih

FILE - In this April 28, 2011 photo, a customer holds an iPhone at the Apple store on New York's Upper West Side. Apple Inc., the worlds most valuable company, on Tuesday, April 24, 2012 trumped skeptics once again by reporting blow-out iPhone sales. Apple says it sold 35 million iPhones in the quarter, almost twice as many as it sold a year ago and above analyst expectations. (AP Photo/Richard Drew)
 AP / AP2011

Točno koliko dobro Apple mora napraviti neku stvar da ne popije lavinu negativnih reakcija? Očito ne lošije od savršenog, jer koliko god ovih dana predstavljeni iOS 7 izgledao fenomenalno i koliko god je jasno da će korištenje iUređaja s njime biti još ugodnije, tečnije, intuitivnije i zabavnije nego što je danas, nema pomoći. Te Apple je izgubio kreativnu oštricu te ovo smo sve već vidjeli kod drugih. Pa malo o tome da je Apple iskopirao druge, ukrao im i dizajn i funkcionalnost, pa se onda secira svaki font, ikona i filter.

Osobno, stvarno ne vidim u čemu je zapravo problem. Pa nisu li svi moderni pametni telefoni današnjice u osnovi kopija prvog iPhonea, a evo Samsung odnedavno tvrdi da je koncept iPhonea ustvari ukraden od Sonyja? Dobri umjetnici kopiraju, a stvarno veliki umjetnici kradu - ispravno je govorio pokojni Jobs.

Appleov marketing nas je uvjerio da su oni i samo oni izumili pregršt dotad neviđenih proizvoda, ali realnost je takva da je samo iPad kreirao sasvim novu nišu - a i to je točno samo u određenoj mjeri. Kod svega drugoga tada još živući Steve Jobs uzeo je postojeće proizvode, dekonstruirao ih, redefinirao i - zahvaljujući nenadmašnom daru poznavanja navika potrošača koje ni oni sami ne znaju da imaju - uobličio ih u besramno seksi pakiranja, koja je još nakon toga znao briljantno komercijalizirati.

Naravno da iOS 7 ne donosi ništa spektakularno novo. Multitasking tabovi? Eno ih na Androidu skoro oduvijek, zajedno s pravim multitaskingom. Airdrop? Svi drugi već dugo guraju NFC, koji Apple uporno ignorira. Live filteri na kameri? Mogu se sakriti pred onime što radi HTC-ov One. I tako dalje i tome slično.

Jedina stvarno nova stvar, iz koja probija onaj duh inovacije kakav zazivaju razočarani eploljupci, jest fiktivna trodimenzionalnost zaslona kada se iPhone pomiče, bazirana na podjeli aplikacija na svojevrsne razine. No, Steve Jobs je bio samo jedan i njegov je Apple pokopan zajedno s njime, današnji gazda Tim Cook je germanski efikasan egzekutor, koji će do istih ciljeva kojima je stremio Jobs pokušati doći drugim putem.

Nema tu velike mudrosti: šef dizajna Jony Ive je lijepo sjeo, zapalio cigaretu ako puši, srknuo čaj ako ne, i pogledao koje su mu opcije: ultramoderna, elegantna, jednostavna, rasterska baza s Windows Phonea 8, nešto uspješnih detalja s Androida, par sitnica s Blackberryjeva OS-a i - ja genijalac!

Međutim, svi oni koji tako zajunjeno analiziraju što je Apple iskopirao i od koga, u svojoj sitničavosti promašuju fudbal. Nije tajna dobrog operativnog sustava u tome da se na gomilu nabaca tona briljantnih detalja. Misterij uspjeha Appleova iOS-a je vrlo jednostavan i leži u perfektno fluidnom suživotu softvera i hardvera te softvera sa samim sobom, u armiji religioznih developera koji su u samo 71 sekundi pokupovali karte za konferenciju na kojoj je sedmica predstavljena, u činjenici da se telekomi otimaju za iPhone, a ne obratno.

Googleov Android super je sparen s Samsungom, Windows Phone na Nokiji radi odlično, ali nitko, baš nitko nema tako minuciozno razrađenu i beskompromisno izvedenu cjelovitu strategiju, uključujući Blackberry, jedini koji je prišao blizu.

Apple danas ima odlične inženjere i menadžere, vrhunske proizvode i vjerne kupce, maloprodajnu mrežu i gomilu keša, a sada, po meni, ponovno ima najbolji mobilni operativni sustav na svijetu. A to što je, očito, sada došlo vrijeme da Apple malo igra igru dostizanja drugih nakon što je dugo, možda i predugo, bio u poziciji “pace-cara”? Ma koga briga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:14