PROBLEMI S VIDOM

USPJEŠNO ZAVRŠENA OPERACIJA Predsjedniku Josipoviću više od tri sata operirali oba kapka

Donji Lapac, 221112.Predsjednik Republike Ivo Josipovic posjetio je Opcinu Donji Lapac s vecinskim srpskim povratnickim stanovnistvom te je saslusao njihove probleme i komentirao aktualna politicka zbivanja u zemlji.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX
Predsjedniku je tijekom operacije odstranjen višak masnog tkiva i na gornjim i na donjim kapcima

ZAGREB - Operacija kapaka desnog i lijevog oka, odnosno blefaroplastika , predsjedniku RH Ivi Josipoviću uspješno je obavljena u subotu poslije podne na Klinici za kirurgiju KBC-a Zagreb. Kako saznaje Jutarnji list operacija je trajala oko tri sata i bila je nešto složenija nego li se predpostavljao uoči zahvata. Josipović je nakon operacije ostao kratko u bolnici. Naime, umjesto operacije samo desnog oka čiji je gornji kapak bio zamjetno spušten liječnici su se ipak odlučili na obostranu blefaroplastiku jer je samo tako moguće postići ujednačenost oba oka pa je operacija trajala od 15 i 30 do gotovo 19 sati.

PREDSJEDNIK IDE KOD KIRURGA Josipović se odlučio na operaciju desnog oka

Predsjedniku je tijekom operacije odstranjen višak masnog tkiva i na gornjim i na donjim kapcima. Potom je se uklonio višak kože kapaka i učvršćen mišić. Također je napravljena tzv. Lateralna kantopeksija odnosno podignuto hvatište donjeg kapka kako se on s vremenom ne bi opustio. Razlog operacije je bio zamjetno spušten kapak desnog oka predsjednika Josipovića što je bila posljedica viruse upale oka od prije gotovo dvije godine. Bolest se dosta dugo liječila uključujući i antibioticima ali oteklina kapaka nije se povukla.

Srećom, ta upala nije ostavila nikakve probleme u funkciji oka ali je u onom estetskom dijelu. Zbog toga se Josipović odlučio konačno riješiti estetski problem koji je nastao zbog tzv. limfostaze odnosno limfa u kapcima nema dobar potok pa se masno tkivo nakupljalo znatno više nego li na zdravom oku. Liječnici kažu da je zbog jake upale također jedan očni mišić očito bio više opušten. Osim estetskog problema predsjedniku je spušteni kapak sigurno smanjio i vidno polje za više od četrdesetak posto, kažu nam neki od uglednih hrvatskih oftalmologa, pa je to vjerojatno dodatni razlog što se odlučio za operaciju oka.

Blefaroplastika je inače zahvat kojim kiruzi odstranjuju masno tkivo iz kapaka i na taj način „otvore “ oko odnosno pogled. Zahvat se radi u anesteziji i to tako da se rezovima tik uz trepavice otvara donji kapak a u pregibu gornji. Potom se uklanja masno tkivo a onda i višak kože na kapcima a ponekad i dio mišića. Vrlo tankim kirurškim koncem rade se šavovi koji su nakon određenog vremena potpuno nevidljivi. Inače, na ovaj se zahvat često odlučuju ljudi starije životne dobi kad ima višak masnog tkiva i kože na kapcima zapravo daje umorni izgled pa se operacijom zapravo vraća svježina pogleda, kažu nam estetski kirurzi pa je zato blefaroplastika jedan od najčešćih estetskih zahvata.

Ipak, to nije ni malo jednostavan zahvat o čemu svjedoći i trosatna operacija predsjednika Josipovića a moguće su i komplikacije premda su vrlo rijetke . Kako bi se postigla što veća simetrija oba oka estetski kiruzi obično poreporučuju obostranu operaciju. Rehabilitacija, odnosno vrijeme podljeva i oteklina traju oko tri tjedna a potpuni oporavak i nekoliko mjeseci. Koliko će iz javnosti izbivati predsjednik Josipović ovisi vjerojatno o tome koliko će dugo trajati podljeci i oteklina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:21