POVEĆANI RIZIK

OTKRIVAMO 4 FAKTORA ZA SPUŠTENE KAPKE Naša koža, zahvaljujući sili teže s godinama počinje opuštati i visjeti, no...

Svi znamo da se naša koža, zahvaljujući sili teže, s godinama počinje opuštati i visjeti, no prema novom istraživanju, koje je objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije JAMA Dermatology, postoji nekoliko faktora koji mogu povećati rizik da se vaši kapci s vremenom objese.

Znanstvenici iz Nizozemske i Velike Britanije analizirali su fotografije i zdravstvene podatke više od 5.500 stanovnika sjeverne Europe prosječne dobi od 67 godina te su otkrili da indeks tjelesne mase, svijetla put, muški spol te odmakla starosna dob povećavaju rizik za razvoj spuštenih kapaka.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

– Osobe s povišenim indeksom tjelesne mase obično imaju viši postotak masti. Masnoća se akumulira u koži iznad gornjih kapaka, a dodatni pritisak vrši sila teža – objašnjava voditelj studije dr. L.C. Jacobs.

Što se tiče svijetle puti kao rizičnog faktora, znanstvenici smatraju da je povezanost između svijetle boje kože i spuštenih kapaka posljedica oštećenja kože izazvanih djelovanjem UV zraka. Iako velik dio rizika za razvoj spuštenih kapaka leži u genetskom nasljeđu i ne ovisi direktno o vama (primjerice na svoj spol i dob ne možete utjecati), to ne znači da se morate unaprijed pomiriti sa spuštenim kapcima u kasnijoj dobi.

Održavanje optimalne tjelesne težine i svakodnevna zaštita kože oko očiju kremama s visokim zaštitnim faktorom mogu smanjiti izglede da razvijete tu neestetsku pojavu.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:52