NOVI POČETAK

Saab opet počinje s proizvodnjom

Još se ne zna novi izgled i tehničke karakteristike nove linije Saaba 9-3
 AFP

Posrnuli švedski proizvođač automobile Saab danas počinje s novom proizvodnjom. Novi vlasnik, konzoricij Nevs, koji je nakon bankrota preuzeo veći dio švedske kompanije, još je prije tri mjeseca počeo s proizvodnjom pretprodukcijskih automobila, od danas u tvornici u Trollhattanu u zapadnoj Švedskoj rade vozila namijenjena tržištu.

U početku će proizvodnja biti mala, treba čekati da se uspješno vrate na tržište, kaže vlasnik. Radit će redizajniranu verziju modela 9-3, kojeg su proizvodili do bankrota 2011. Masovniju će proizvodnju, nada se vlasnik, raditi za kinesko tržište od kuda imaju narudžbe.

Još se ne zna novi izgled i tehničke karakteristike nove linije Saaba 9-3. “Bit će vrlo sličan starome, ne možete promijeniti i razviti puno u samo godinu dana. Mi smo u ovaj posao ušli tek u kolovozu.”, kazao je glasnogovornik Nevsa Mikael Oestlund.

2006. Saab je zabilježio vrhunac, prodao je 133 000 automobila. No, samo dvije godine kasnije brojka je pala na 93 000, a 2009. na svega 27 000. “Ne želimo davati velike prognoze. Skromno krećemo s malim brojkama koje ćemo povećavati ovisno o potražnji na tržištu.”, kazao je Oestlund.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:55