170 KILOMETARA

HRABAR I POMALO LUD POTHVAT MLADOG AMERIKANCA Od Kube do Floride putovao na paddleboardu

U posljednje tri godine, troje plivača pokušalo je prijeći isti put, opasan zbog morskih pasa koji obitavaju na tom području.
 AFP

MIAMI - Benjamin Friberg, 35-godišnji Amerikanac, postao je u petak prvi čovjek koji je put od Kube do američke obale Floride dugačak 170 kilometara prešao na paddleboardu, dasci koja se koristi za surfanje.

Friberg, koji je u četvrtak krenuo iz Marine Hemingway u Havani, stigao je oko 28 sati kasnije u Key West, na jugu Floride, a na dasci je stajao i veslao.

"Idem spavati, jesti i nazvati svoju obitelj", izjavio je iscrpljeni Friberg, jazz glazbenik.

"Ovaj put je za cilj imao promicanje mira, ljubavi i prijateljstva između naroda Kube i SAD-a, kao i zdravog načina života", kazao je Friberg prije nego je krenuo.

Sam Silvey, član tima koji je slijedio Friberga u katamaranu izjavio je kako su prvi sati bili najteži zbog valova visine od jednog metra. Friberg je cijelim putem stajao s veslima u rukama, osim u nekoliko trenutaka kada je klečao da bi jeo.

U posljednje tri godine, troje plivača pokušalo je prijeći isti put, opasan zbog morskih pasa koji obitavaju na tom području.

U lipnju 2011. jedan spasilac iz Miami Beacha prešao je istu udaljenost za malo više od 29 sati, ispružen na daci i veslajući rukama.

Prošle godine je Benjamin Friberg prešao 380 km na rijeci Yukon u sjevernom dijelu Kanade pokušavajući postaviti rekord najduljeg puta prijeđenog na dasci s veslima u 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:34