JESENSKA SHEMA

KOMENTAR NENADA POLIMCA Hrvatski se film emitira kasno u noć jer je HRT-u samo smetnja

 YouTube

Danas je početak jesenske sheme HRT-a, što znači da je i kraj reprizama kojima su nas gnjavili ovoga ljeta. Glavne su atrakcije ovog ponedjeljka nova domaća serija “Pod terapijom” napravljena po izraelskoj franšizi te dva američka megahita “Igra prijestolja” i “Domovina”.

Međutim, mnogi će biti zaintrigirani i filmom “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta, o kojem se u nas puno pisalo zbog kontroverzne teme (mračne strane hrvatske ginekologije) i zbog odličnog odjeka u regiji i na međunarodnoj sceni. Prigovorit će jedino zbog termina: film se prikazuje na HRT 1 u 23 sata i 13 minuta, u sklopu ciklusa hrvatskog filma.

Kasni termin “Ljudoždera vegetarijanca” dug je pravilima koje je postavila Agencija za elektroničke medije, čiji je šef Zdenko Ljevak krajem prošlog tjedna zbrisao s funkcije nakon što je ostavio neviđen medijski kaos, strahovladu turskih sapunica i ignoriranje kulturnih standarda emitiranja filmova na komercijalnim televizijama.

Po mjerilima te institucije nijedan film koji nije preporučljiv gledateljima mlađima od 18 godina ne bi se smio emitirati prije 23 sata, a “Ljudožder vegetarijanac” u tom je pogledu zbilja provokativan, ponajprije zbog scene bacanja ljudskog fetusa (filmaši su ga dočarali uz pomoć žabljih dijelova) u zahodsku školjku.

A opet, kakva je to televizija koja tako hvaljen film ne može emitirati makar u 22 sata? I što će napraviti urednici koji su “Igru prijestolja” stavili na program u 21 sat i 40 minuta? Znaju li oni da u jednoj epizodi treće sezone trudnicu ubijaju udarcima mača u trbuh, po tradiciji na koju su nas navikle krvave Shakespeareove drame?

Drugi je problem što je taj ciklus hrvatskog filma dobio stalan termin i što nijedan od filmova koji se u njemu prikažu neće moći vidjeti prije 23 sata. Najavljeno je da će u njemu biti emitiran i sjajan ali hermetičan film Tomislava Radića “Tri priče o nespavanju”, u kojemu ima seksa, ali nema nikakvih grozota.

Zar se na tri HRT-ova programa ipak nije mogao pronaći raniji termin za taj film? Paradoksalno je pritom da ćemo kao naredni naslov u ciklusu hrvatskog filma gledati “Novinara” Fadila Hadžića s Radetom Šerbedžijom i Fabijanom Šovagovićem u glavnim ulogama. Je li problem u tome što je film star tri i pol desetljeća? Kao da su zaboravili da su još prije nekoliko godina u udarnom terminu emitirali “Gruntovčane” i postigli izvrsnu gledanost. Još je gluplje što će se poslije toga u programu naći “Ćaća” Dalibora Matanića, prvoklasan triler koji bi zaslužio termin barem u 21 sat.

Reklo bi se da je provokativnost “Ljudoždera vegetarijanca” poslužila samo kao alibi da se hrvatske filmove gurne u što kasniji termin, usprkos tome što je većina njih napravljena u suradnji s HRT-om. Utješna je vijest što će od ovog tjedna HRT 3 subotom u 15 sati emitirati hrvatske klasike, no to nije opravdanje za ono što se radi na HRT-u 1. Bit će da njegov sadašnji urednički tim (programsku kapu navodno kroje Marija Nemčić i Jasmina Božinovska Živalj) opet sanjari o novoj sapunici s kojom će se uključiti u borbu za gledatelje s RTL-om i Novom TV, a hrvatski su im filmovi u tome samo smetnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:44