Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
STRANCI U TREĆELIGAŠU

AMERIČKA BAZA NOGOMETAŠA U KULTNOM ZAGREBAČKOM KVARTU Najgore iskustvo? 'Jedino te nekada psuju na gostovanjima, ali je super što ja ništa ne kužim'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. listopad 2016. 00:40

Uobičajen dan za Amerikance na Donjim Sveticama. Buđenje, pa gledanje mailova na laptopima, dopisivanje s obitelji koja je i nekoliko tisuća kilometara - zapadnije. A onda će izići iz svojih apartmana koji su odmah iza pomoćnog HAŠK-ova terena, nerijetko pokucati na vrata tajnice, gospođe Zdenke:

- Bako, kada mogu oprati rublje?

Potom će se ta tri prijatelja, Amerikanac Dakota Collins (25) i Kanađani Alex Cholewinski (21) i Anton Ivan Buretic (20), malo prošetati po kvartu, pa se već lagano spremiti za popodnevni trening. Sva tri igraju za NK HAŠK, najstariji hrvatski nogometni klub, a koji danas preživljava u 3. HNL Zapad.

Zagreb, 280916.
Igraliste HASK, Donje Svetice. 
Kanadski i korejski nogometasi nova su pojacanja nogometnog kluba HASK.
Na fotografiji: nogometasi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Dakota iz Kalifornije

Dakota Collins dolazi iz Temecule, iz Kalifornije. I njemu je, kao i njegovim kolegama igračima, san bio jednog dana igrati nogomet u Europi, a svoju priliku za uspon počeo je preko HAŠK-a. Igralište u Peščenici nije baš Camp Nou, ali nije nezadovoljan...

- Počeo sam putovati već s 15 godina po svijetu, tako da me ništa nije moglo iznenaditi.

Ne dvoji što ga fascinira u Zagrebu.

- Stalno se nešto događa u gradu, ovdje nikada nije dosadno. Super je grad, kafići, restorani, sve je i više nego što sam očekivao.

Djevojke?

- Ja sam oženjen! - dobacio je simpatični Dakota, inače napadač, i dodao:

- Bila je moja Nina ovdje u Hrvatskoj, zajedno smo živjeli i jako joj se svidjelo. Čak ne bi imala i nešto protiv da se tu preselimo za stalno. Život na daljinu? Ma dobro je, kaže da je bitno da zarađujem! - nasmijat će se.

Zagreb, 280916.
Igraliste HASK, Donje Svetice. 
Kanadski i korejski nogometasi nova su pojacanja nogometnog kluba HASK.
Na fotografiji: nogometasi.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

O iznosima neće...

- Nisu to velika primanja, ali su redovita i to je najbitnije!

Anton Ivan Buretic najviše će pamtiti ludnicu koju je doživio na jednom gostovanju u Bjelovaru.

- Pa tamo je bila luda atmosfera, jedno 500 navijača koji su na igralište donijeli transparente. Dobro je bilo, kamenje nije letjelo po terenu - rekao je Kanađanin iz Hamiltona.

- Ako u državi od sedam sati leta avionom imaš tri profesionalna kluba, onda ti je sve jasno. Moji su podrijetlom Hrvati, tako da sam poželio igrati nogomet i nisam požalio.

Impresioniran je hrvatskom nogometnom reprezentacijom.

- Išao sam gledati na Maksimir utakmicu protiv Norveške kada je Hrvatska pobijedila 5:0. S takvim veznim redom očekivao sam da će Hrvatska biti prvak Europe - rekao je branič Anton, čiji je uzor Paolo Maldini.

I Alex Cholewinski smatra da je HAŠK idealan klub za start u Europi.

- Naravno da bih volio da sam startao od kluba koji igra Ligu prvaka, ali treba biti realan i krenuti s niže stepenice - rekao je Alex.

SN/Arhiva

Hrvati su emotivniji

Naravno, porazi ga najviše stežu oko srca...

- Najviše boli kada izgubiš kod kuće. Ljudi su dosta emotivniji ovdje nego na američkom kontinentu, dosta njih živi uz klub i onda mi je to teško - rekao je 21-godišnjak kojem je otac Poljak podrijetlom.

- Najgore iskustvo? Ma nije ga bilo u Hrvatskoj. Jedino te nekada psuju na gostovanjima, ali je super što ja ništa ne kužim, samo im mahnem! - nasmijat će se Alex.

Svoje nogometne vještine još nije stavio na YouTube, kaže da za to nema ni potrebe.

- Ako spojiš nekoliko dobrih utakmica, valjda će te netko vidjeti - zaključio je.

Igranje u Dinamu, Hajduku, Osijeku za njih je trojicu daleka budućnost o kojoj ni ne razmišljaju, prvo o čemu razmišljaju je kada će doći na red da kod bake Zdenke da operu rublje. Potom će na još jedan od treninga gdje će maksimalno zapeti ne bi li dobili priliku protiv Trnja, Krka, Dubrave i sličnih...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:44