CROPIX
(RAS)PRODAJA NUŽNOST

ANDRIJAŠEVIĆ, VEŠOVIĆ, RISTOVSKI... ZA PRAVU CIJENU SVI SU NA PRODAJU Nije realno da Rijeka zadrži momčad, a od transfera mora zaraditi 10 milijuna €!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 26. svibanj 2017. 10:24

Slavlje na Kvarneru još se nije stišalo i sigurno se neće stišati još nekoliko dana. Nakon silnih godina čekanja na titulu sasvim je i razumljivo da se navijački puk ne može tek tako otrijezniti od silne količine emocija koje su ih preplavile proteklih dana, no na Rujevici je brzo okrenuta nova stranica. Prvi i najvažniji cilj je ostvaren, a sada je sav fokus okrenut onom drugom, osvajanju Hrvatskog kupa.

Iako navijači u svojim razmišljanjima već crtaju momčad s kojom će se Rijeka “potući” za pokušaj još jednog povijesnog rezultata i plasmana u Ligu prvaka, klupsko vodstvo i dalje je maksimalno fokusirano na tekuću sezonu i njezinu završnicu zbog čega se svaka priča oko potencijalnih transfera i slaganja igračke križaljke za iduću sezonu odlučno odbacuje.

Kup pa slaganje

Osvajanje trofeja, a posebno naslova prvaka, posljednjih je mjeseci označen kao prioritet važniji od bilo koga i bilo čega…

- Kako sačuvati šampionsku momčad? Pričekat ćemo kraj sezone. Imamo plan i strategiju, ali to nije nešto o čemu ćemo raspravljati sada i javno. Koncentrirani smo na preostale dvije utakmice s Dinamom, a posebno na finale Kupa. Nakon toga kreće slaganje Rijeke za iduću sezonu - kratko je istaknuo zamjenik sportskog direktora Ivan Mance koji nije želio detaljnije ulaziti u ono što će se događati.

Doduše, nije ni trebao odlaziti u širinu, načela na kojima Rijeka funkcionira dobro su poznati i neminovno je da će zbog provedbe modela samofinanciranja, po kojem na Rujevici funkcioniraju zadnje dvije godine, doći do prodaje nekoliko igrača.

Svi pod ugovorima

Naravno, ne u onoj mjeri u kojoj se to dogodilo prošlog ljeta, uostalom to je nedavno potvrdio i sam sportski direktor Srećko Juričić objasnivši da je tada sve bilo motivirano činjenicom da su imali preveliki broj igrača pod ugovorom, ali nakon ovakve sezone sasvim je jasno i razumljivo da će se za neke igrače dogoditi ponuda kakva se ne može odbiti.

Kada je riječ o igračkom kadru, Rijeka je u dobroj poziciji, svi ključni igrači ugovorno su vezani još najmanje godinu dana, svaki je posljednjih tjedana o kvalifikacijama za Ligu prvaka govorio kao izazovu, a na spomen iduće sezone ili transfera jasno poručio da ima važeći ugovor i da dolazi na pripreme.

Nisu zabrinuti

Ipak, prijelazni rok će se, vjerojatno, ozbiljnije zahuktati tek početkom srpnja, a deviza koje će se na Rujevici držati je da će se poštivati tržište. Drugim riječima, ako se dogodi ponuda koja se ne odbija, odnosno koja zadovoljava i klub i igrača, sigurno će se ići u realizaciju transfera.

- Nije važno koga će Rijeka pustiti, nego koga će dovesti - rekao nam je prije nekoliko dana u razgovoru Josip Skoblar, a ako je suditi prema posljednjim iskustvima i ovog će ljeta na Rujevici pronaći kvalitetne zamjene.

U toj priči Srećko Juričić i Ivan Mance su, možemo tako reći, ono što je onaj čuveni Monchi donedavno bio za Sevillu, a kada se doda još Matjaža Keka koji je proteklih sezona pokazao da ima recept za izvući maksimum od istih, jasno je zašto na Rujevici nisu nimalo zabrinuti kada je riječ o izgledu igračkog kadra za iduću sezonu.

Rijeka od ljetnih i zimskih transfera treba 10 milijuna eura

Nije tajna da Rijeka svoj budžet u najvećoj mjeri puni od izlaznih transfera i živi od onoga što Juričić i Mance pronađu i prepoznaju, Kek valorizira, pa onda Juričić i Mance opet transferiraju za milijunski iznos. U tom smislu, a najavio je to i sam predsjednik Bijelih Damir Mišković, proračun za iduću sezonu zatvarat će se transferima. Možda ovoga puta i ne u potpunosti, jer uđe li se u grupnu fazu nekog od europskih natjecanja dobila bi se značajna financijska injekcija i od UEFA-inih nagrada, no to je nešto na što se unaprijed ne može računati.

U svakom slučaju, predsjednik Mišković je najavio da će proračun za iduću sezonu biti nešto veći od 10 milijuna eura, Rijeka zbog transfera ostvarenih prošlog ljeta i prošle zime nije u financijskom glibu i sigurno će biti u mogućnosti odbiti ponude koje ih neće zadovoljiti. U svakom slučaju cilj je u dva prijelazna roka iduće sezone namaknuti 10-ak milijuna eura. Budući da je vrijednost igračima Rijeke osjetno skočila to će se moći ostvariti i prodajom samo dva, tri igrača...

OSTATAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:40