Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media
OVO ZVUČI NEVJEROJATNO

KAKO JE MOGUĆE DA GOTOVO NITKO U HRVATSKOJ NIJE ČUO ZA OVO? HNS donio drastičnu odluku i sve prikrio od javnosti

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. studeni 2016. 19:15

Gotovo nevjerojatno zvuči činjenica da je Izvršni odbor HNS-a, na sjednici od 18. listopada ove godine, izglasao promjene Propozicija natjecanja Prve HNL, a da praktično o tome nije obavijestio javnost. Kažemo “praktično”, jer je HNS u jednom od Glasnika obznanio u krajnje živopisnoj konstrukciji slova i brojki nešto što je itekako značajno - povećan je broj stranaca po klubovima sa 6 na 8!?

Kako je moguće da tako drastična odluka, k tome u tijeku prvenstvene sezone, nije obznanjena medijima nakon sjednice Izvršnog odbora, odnosno nije dobila odgovarajući javni tretman?!

Promjena u listopadu

No, idemo redom. U Prvoj HNL do spomenute sjednice u listopadu bilo je na snazi pravilo da u svakom klubu može biti registrirano 6 igrača koji nisu iz Hrvatske i zemalja Europske unije. Općenito porast broja igrača “koji ne mogu konkurirati za Hrvatsku”, dakle i onih stranaca koji se statusom smatraju domaći (iz EU-a) postaje sve izraženiji. Za reprezentativnu bazu to je već postalo problematično jer svaki stranac više jedan je manje kandidat za Vatrene. Na nekim pozicijama, primjerice napadača, mogućnost izbora za Hrvatsku postao je itekako problematičan zbog većeg broja stranaca…

Kako god sezona je počela s kvotom 6, a na spomenutoj sjednici, kako nam otkriva Glasnik broj 51, tekstualno stoji:

- Izvršni odbor HNS-a je temeljem članka 44. Statuta na sjednici održanoj 18. 10. 2016. Usvojio PRAVILNIK O IZMJENI PRAVILNIKA o nogometnim natjecanjima. U članku 51. stavku 1. Pravilnika o nogometnim natjecanjima (Glasnik 24/07, 09/08, 23/08, 09/09, 10/09-ispravak, 10/10, 15/11, 46/11, 56/11, 19/12, 22/12, 23/12 - ispravak, 28/13, 09/14, 15/14, 60/14, 34/15 i 28/16) riječ i brojka “šest (6)” mijenjaju se s riječi i brojkom “osam (8)”.

Sn arhiva

Ispod toga je navedeno da je IO HNS-a usvojio ODLUKU o izmjeni Propozicija natjecanja MAXtv Prve HNL u natjecateljskoj godini 2016/17. U Članku 1 sada stoji: U članku 16 stavku 1. Propozicija natjecanja MAXtv Prve HNL u natjecateljskoj godini 2016/17. (Glasnik 28/16) riječ i brojka “šest (6)” mijenjaju se s riječi i brojkom “osam (8)”…

Nitko se nije javio

Iza tog suhoparnog pravnog rječnika zapravo se krije odluka da se poveća kvota stranaca po klubovima sa 6 na 8!

Zašto se o tome nije podrobnije obavijestila javnost, među inima i stručno pojasnilo koji su to razlozi da HNS povećava broj stranaca u eri kada svi europski savezi traže način da smanjuju i dodatno ograničavaju dolazak stranih igrača? Ne znamo tko je u klubovima i spoznao ovu promjenu, i djeluje nam čudno da ama baš ni jedan u medijima nije aktualizirao pitanje (ne) opravdanosti takve odluke. Prošlih godina su se kvote stranaca naoko nelogično više puta mijenjale i u drugoj i trećoj ligi (zbog drugih momčadi prvoligaša?), pa je više nego dojam da se tu radi o trenutnim interesima pojedinih klubova, manje o logičnoj potrebi HNL-a. O nekakvoj stručnoj strategiji i konsenzusima klubova izlišno je i govoriti…

-----------------------------------------------------------------------

Stranci izvan EU u klubovima 1. HNL

DINAMO - 8

Gojak, Hodžić (BiH), Fernandes, Henriquez (Čile), Soudani (Alžir), Sigali (Argentina), Jonas (Brazil), Ali Karimi (Iran)

ISTRA 1961 - 7

Collins, Solomon (Nigerija), Gojković (BiH), Mario Lucio (Brazil), Hong (Južna Koreja), Kelmendi (Kosovo), Mitrevski (Makedonija)

SLAVEN BELUPO - 6

Jovičić, Zakarić (BiH), Heber, Helder (Brazil), Ivanovski (Makedonija), Aliti (Kosovo)

RIJEKA - 5

Vešović, Šofranac (Crna Gora), Ristovski (Makedonija), Handžić (BiH), Ajayi (Nigerija)

SPLIT - 5

Dupovac, Merajić (BiH), Pavlovski, Vidović (Srbija), Aliyu (Nigerija)

HAJDUK - 4

Jefferson (Brazil), Ismajli (Kosovo), Hamza (Gambija), Ohandza (Kamerun)

OSIJEK - 3

Ejupi, Petrović (Makedonija), Lopa (Ukrajina)

LOKOMOTIVA - 2

Grezda, Cekici (Albanija), Rrahmani (Kosovo)

CIBALIA - 1

Tiago (Brazil)

INTER - 1

Danoski (Makedonija)

Linker
18. svibanj 2024 18:45