Hanza Media, sn ilustracija
PIŠE TOMO NIČOTA

NAJLUĐI ODLASCI TRENERA IZ MAKSIMIRA Bilo je tu svega, ali 'kralj' svih rastanaka ipak je onaj s Vahom Halilhodžićem

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. travanj 2017. 20:17

“Slučaj Petev” novi je izložak u maksimirskom “trenerskom muzeju”. Neobičan rasplet priče o maksimirskim rastancima nakon neuspjeha. Bilo je tu doista svega.

Kad je u Koprivnici Ilija Lončarević 2005. ispao u Ligu za ostanak, logično je bilo da dobije otkaz. On, kao ni Petev sad, nije podnio ostavku, već je rekao da to nije samo njegova krivica. Kad je to čuo Zdravko Mamić, koji je prvotno izjavio kako nije siguran da Lončarević mora otići, skočio mu je tlak i ipak je odlučio udijeliti otkaz jednom od, tada, ljudi od svojeg najvećeg povjerenja.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Doista, svaki je trener odlazio na drugačiji način. Zoran Mamić, naprasno, preko noći u Saudijsku Arabiju. Kruno Jurčić na tri različita načina. Jednom kao prvak, ali morao je otići zbog loše igre i “narušenih odnosa”. Drugi put nakon velikog rezultata, plasmana u Ligu prvaka i uvjerljivog plova kroz HNL-a, ali koban je bio onaj Lyon. Treći je put dobio otkaz nakon neočekivanog poraza od bečke Austrije. Iako nikad nije otišao dobrovoljno, iako je bio i ogorčen, uvijek je to na kraju bio sporazumni raskid. Teže je bilo s Ivankovićem koji je u svojem zadnjem mandatu bio uspješan gotovo kao Petev. Dinamo ga je smijenio jedno poslijepodne, ali Ivanković je ostao tvrd orah. Dugo se, mjesecima, pregovaralo o podmirivanju računa, bez dogovora, na kraju su se nekako dogovorili, ali gorak okus je ostao, Ivanković je danas daleko od Maksimira. I, mora se priznati, puno uspješniji no što je bio to.

MADRID, SPAIN - NOVEMBER 22: Head coach Krunoslav Jurcic (L) of GNK Dinamo Zagreb embraces Head coach Jose Mourinho of Real Madrid prior to the start of the UEFA Champions League group D match between Real Madrid and GNK Dinamo Zagreb at Estadio Santiago Bernabeu on November 22, 2011 in Madrid, Spain.  (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
Jasper Juinen/Getty Images
Krunoslav Jurčić i Jose Mourinho

No, “kralj” svih rastanaka ipak je onaj s Vahom Halilhodžićem. Iako je Dinamo podigao iz teže situacije od one u kojoj ga je pronašao Petev, izgubio je tek jedan susret u HNL-u, Halilhodžić je morao otići nakon “sudara ega” sa Zdravkom Mamićem. Sjećamo se, danima se pisalo i pričalo o velikom ratu, Vaha je htio čitav iznos odštete, milijunski, u igru su se uključili i odvjetnici, liječnici, koji su tvrdili da je Vaha imao teške psihičke probleme. Nedostajao je samo “Schanzov ovratnik”. Na kraju su se nekako nagodili, očito, svi su više-manje zadovoljni konačnim rastankom. Ante Čačić, pak, otišao je jedne večeri, samo nekoliko sati nakon što su u klubu rekli da ga neće mijenjati, da ostaje unatoč porazu od Ćirina Zagreba. Zamijenio ga je Kruno Jurčić.

SAITAMA, JAPAN - SEPTEMBER 03:  Vahid Halilhodzic, coach of Japan hints the negative point after the match[action] during the 2018 FIFA World Cup Qualifier Round 2 - Group E at Saitama Stadium on September 3, 2015 in Saitama, Japan.  (Photo by Kaz Photography/Getty Images)
Kaz Photography / Getty Images

Cico Kranjčar otišao je sam nakon poraza na Rujevici, iako je jasno da bi ionako dobio otkaz, a još uvijek je u maksimirskoj povijesti najšokantniji onaj odlazak Zvonimira Solde, kad je “ničim izazvan” pred TV kamerama na Poljudu, nakon osvajanja trofeja, rekao da podnosi ostavku. No, svi su oni osvojili neki trofej, uglavnom i oba, Petev strši u toj niski kao uistinu raritetan primjerak. Sve je pokvario, a iako je već praktički bio smijenjen, dobio je novi mandat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:14