Stadion Park mladeži
 Vojko Basic/ CROPIX / CROPIX
PREKO NOĆI POSTALI - AMATERI

ŠOK U SPLITU, SLAVNI KLUB IZBAČEN IZ PRVE HRVATSKE NOGOMETNE LIGE U TREĆU! Zavladala konsternacija: Borit ću se za klub dok sam živ!'

ŠOK U PARKU MLADEŽI Komisija za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza odbila žalbu Splita i uskratila mu prvoligašku licencu
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 24. svibanj 2017. 11:54

Šaka u čelo doletjela je iz Zagreba i onesvijestila sve u Parku mladeži. Split nije dobio licencu za igranje Prve lige, odluka o tome tko će ispasti tako je donesena četiri dana prije raspleta u posljednjem kolu. No, to nije najgora vijest, jer Split nije dobio licencu za igranje u Drugoj ligi. Što znači da ga je Hrvatski nogometni savez deportirao u - amaterizam. Praktički ga gurnuo na rub propasti. Zna se što znači amaterizam, osjetili su ga Šibenik i Zadar prije nekoliko godina. Malj iz Zagreba mete redom dalmatinske klubove, za ostale očito ima razumijevanja.

Nećemo u Treću ligu

- Split neće završiti u Trećoj ligi, borit ću se za njega dok sam živ - rekao nam je predsjednik Slaven Žužul kad se donekle pribrao od šokantne vijesti.

- Ovo što su nam napravili nije fer, ne služi im na čast, ne mogu se tek tako poigravati sa sudbinom kluba kao što je naš.

Split, 110316.
Slaven Zuzul, direktor Skladgradnje.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / Hanza Media
Slaven Žužul

Splitu su definitivno presudili financijski razlozi, lako je iščitati iz onoga što je navedeno. Infrastruktura ne može biti problem ako će Solin kojim slučajem play-off za Prvu ligu igrati u Parku mladeži, pa i Prvu ligu sljedeće sezone. Solin je, naime, dobio licencu dobrom voljom Slavena Žužula, on im je izašao ususret da prijave Park mladeži kao domaćinski teren.

- Od 15 točaka koje su bile sporne nisu prošle dvije, tako stoji u odluci, ali te njihove ocjene i procjene su paušalne, to ne može biti razlog da nas se izbaci u Treću ligu. U tome nema ništa imenom i prezimenom, sve nešto paušalno, oni misle tako i tako… Očito je da nas se htjelo zgaziti i da nas se hoće ugasiti. Ja to neću dopustiti. Ponavljam, borit ću se dok sam živ, borit ću se protiv zagrebačke prve i druge lige. Znam što govorim, neka shvati svatko kako hoće.

Guranjem Splita u amaterizam spašava se Hrvatski dragovoljac, ali nije to jedino što pogađa predsjednika Splita. Treća liga znači raskid ugovora sa svim igračima, prestaju važeće obaveze i time se gubi pravo na odštetu s kojom su u Parku mladeži računali za najmanje trojicu nogometaša - Tomislava Duku, Božu Mikulića i Kristijana Jakića. Odštete za njih kretale bi se do ukupno milijun eura, time bi se pokrio dobar dio dugova, klub bi prodisao. Štoviše, Jakić je navodno već jednim korakom u Dinamu ili Lokomotivi, za njega je već uplaćena odšteta prije nekoliko dana.

- Jasno je da u ovom procesu nismo imali isti tretman, odjednom su svi u redu osim Splita. Nemam ništa protiv Cibalije, neka su dobili licencu, ali nisu u boljem stanju od nas. Ali kad se zna da je na ovakav način eliminiran Šibenik, ja vidim da se radi samo na štetu jedne regije. Oni dobro znaju da mi imamo stvarne ponude za neke naše igrače i da s tim novcima možemo sve riješiti.

I nije samo to, makar nam Žužul nije rekao, to nije jedina opcija pokrivanja svih financijskih dugova, ali u HNS-u ili Odjelu za licenciranje dobro znaju što je on poduzeo da bi stavio klub na zdrave noge. Ovako, eliminiranjem u Treću ligu, izbijaju mu se svi alati za funkcioniranje.

Klub je puno dao

Tko je upalio crveno svjetlo, teško će se doznati. Kao i gdje je zapelo u potpisivanju od strane igrača i bivših trenera o odgodi isplaćivanja dugova. Šuška se da su oni koje je zastupao odvjetnik Davor Radić pristali na odgodu, dok oni koje je zastupao odvjetnik Tomislav Kasalo, nisu stavili potpis.

- Vrijeme će dati odgovor na sve - rekao je jedan od rijetkih koji je htio razgovarati s nama o tužnoj sudbini Splita, bivši trener Vjekoslav Lokica. - Sa svoje strane, možda govorim emotivno jer sam bio igrač i trener Splita, želim da se Split oporavi, jer je to u interesu svih kojima je do nogometa stalo. Nitko ne može zanijekati da je Split u ovih desetak godina dao puno, ne shvaćam one koji su protiv. Splitu su presudile financije, kamo sreće da se oporavi i stane na noge. Prije svega je bitan oporavak Skladgradnje i obitelji Žužul. Šteta je da u klub kad je bio na vrhuncu nisu ušla sredstva sa strane, dodatni kapital koji bi ih oplemenio. Znam da prodaja nikada nije bila u planu Slavena Žužula, ali osnaživanje s te strane…

Još imamo vremena

Lokica nije morao dovršiti rečenicu. Uglavnom, to je sada voda ispod mosta, bitka za spas se nastavlja. Neizvjesna bitka, ali Slaven Žužul neće tek tako odustati.

- Neće Split završiti u Trećoj ligi, još imamo vremena za borbu. Samo da se posavjetujem sa stručnjacima, neće ovo završiti samo tako.

Jedna od mogućnosti jest žalba usmjerena na Ustavni sud, navodno je već u pripremi i u slučaju da stvarno krene prema tamo, dobri su izgledi da pobiju sve što im iz HNS-a spočitavaju. Ne bi bilo prvi put, Hrvatski dragovoljac je prije nekoliko godina na taj način kupio ostanak u Drugoj ligi.

- Rekao sam da ću se boriti dok sam živ, Split neće propasti. Čak i u slučaju da završimo u Trećoj ligi. Još imamo vremena za borbu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 15:12