Zagreb, 191113.Stadion Maksimir.Druga, odlucujuca, dokvalifikacijska utakmica za svjetsko prvenstvo u Brazilu izmedju Hrvatske i Islanda.Na fotografiji: slavlje, Darijo Srna, Ivan Perisic, Ivan Rakitic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX
KAPETAN VATRENIH

Srna: 'Pokazali smo da smo najbolji protiv najvećih, ne idemo tamo na izlet'

Darijo Srna jedan je od petorice Vatrenih koji su igrali na Svjetskom prvenstvu. Stipe Pletikosa i Ivica Olić imaju dva Mundiala, on, Kranjčar i Modrić po jedan
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. svibanj 2014. 13:00

Darijo Srna jedan je od petorice Vatrenih koji su igrali na Svjetskom prvenstvu . Stipe Pletikosa i Ivica Olić imaju dva Mundiala, on, Kranjčar i Modrić po jedan. Četvorica su nastupili 2006. s Brazilom u Berlinu, tu priliku nije imao samo Luka, ostao je na klupi u nacrtima Zlatka Kranjčara. Za kapetana Srnu ovo je već peto veliko natjecanje jer bio je na tri europska prvenstva.

Je li žar s kojim je došao na pripreme isti kao 2004. godine uoči Portugala, kad se premijerno našao u takvoj prilici? Imali li jednak entuzijazam?

- Naravno da imam. Srce uvijek gori kad se igra za reprezentaciju. Nema razlike što se tiče želje, samo što sam sada iskusniji, staloženiji, kapetan ekipe, mogu reći da sam pametniji. Puno je vremena prošlo, svašta sam doživio, mnogo utakmica imam u nogama, skupa sa starijim suigračima preuzimam teret na leđa. Puno je mladih, a mi koji smo prekaljeni osjećamo se kao nositelji i autoriteti. Na meni osobno je mnogo više obveza i odgovornosti nego što je bilo prije 7-8 godina.

Što na Mundialu očekujete od Hrvatske?

- Ajmo biti realni - imamo tešku skupinu. To su sve vrlo jake reprezentacija. No, očekujem Hrvatsku u najboljem izdanju posljednjih godina. Ekipu s kojom će se ponositi svaki navijač, iz bio kojeg dijela svijeta koji navija za nas, i zbog igre i zbog rezultata. Ne idemo u Brazil na izlet. Protivnici su snažni, svaki je drukčiji i na svoj način zahtjevan, moramo ići korak po korak. Naravno da puno toga ovisi o nama, kako ćemo se postaviti, pogotovo u prvoj utakmici. U nogometu je sve moguće. Nije lako nikoga pobijediti, ali niti od bilo koga izgubiti ako si dobro posložen. Pokazali smo da smo najveći kad su najjače utakmice, da možemo i znamo s velikima.

Svi maštaju o Brazilu, što nam ta utakmica može donijeti, a što uzeti?

- Ne može nam ništa uzeti, samo donijeti. Oni su velesila, treba igrati pošteno, koncentrirano, da možemo napraviti koliko-toliko dobar rezultat.

Koliko je ta utakmica uopće važna za konačan plasman? Zar nama nisu susreti istine s Kamerunom i Meksikom?

- Važna je svaka, nema veze što je Brazil domaćin, nema predaje. U igri ništa nije nemoguće. Dvoboj s Brazilom pokazat će nam gdje smo i što smo. Nema većeg događaja od otvorenja Svjetskog prvenstva, želim da naši navijači širom svijeta, i oni koji će doći na stadion, i svi uz televizore uživaju, mogu s ponosom u oči reći ljudima oko sebe - mi smo iz Hrvatske. Zato je jasno da svaku utakmicu moramo igrati maksimalno, bez obzira tko je suparnik.

Jesmo li bolji od Kameruna i Meksika?

- Rekao bih da jesmo, ali treba to dokazati na terenu.

Jeste li razgovarali s Bernardom, suigračem u Šahtaru koji je u kadru 23 Brazila?

- Jesam. Oni jako respektiraju Hrvatsku, za njih je prva utakmica najvažnija. To ne kriju. Čujem se s Willianom i Fernandinhom, sve su to moji bivši suigrači. Naravno da je njihov najbolji igrač Neymar.

Kakvi su komentari? Koliko su im poznati Vatreni?

- Puno znaju o Hrvatskoj, o našim igračima, jako nas cijene i poštuju. To je sto posto. Itekako je lijepo čuti takve riječi hvale koje su upućena igračima i stručnom stožeru.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:36