UK OUT-ELECTRONIC IMAGE/AFP / AFP
SJEĆANJE NA 1998.

AUTOR SLAVNE POBJEDE NAD CELTICOM 'Bili smo super, ali sada slava pripada Kranjčarovoj momčadi'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. kolovoz 2016. 01:20

Bilo je to točno na današnji dan 1998. godine. Dinamo se pod vodstvom Zlatka Cice Kranjčara prvi put plasirao u Ligu prvaka, bio je to dan kad je pao Celtic. Prošlo je, dakle, 18 godina od toga veličanstvenog uspjeha Modrih i njihova trenera.

Bila je to tada jedna od najimpresivnijh partija modre momčadi koju su sačinjavali Dražen Ladić, Tomislav Rukavina, Mario Cvitanović, Mario Tokić, Goran Jurić, Dario Šimić, Krunoslav Jurčić, Robert Prosinečki, Mark Viduka, Joško Jeličić, Silvio Marić, Edin Mujčin, Tomo Šokota, Danijel Šarić... Nakon što su u Glasgowu izgubili s 1:0, Modri su dočekali Škote pred prepunim Maksimirom i pobijedili s 3:0, jedan pogodak postigao je Silvio Marić, a ostala dva Veliki Žuti, Robert Prosinečki.


Marić sve nasmijao

Dvije zanimljive anegdote još uvijek se prepričavaju. Cico Kranjčar je tada u uvodu utakmice svoje dečke upozoravao na Darrena Jacksona, napadača Celtica kojeg je naveo kao najveću opasnost. Dok je Cico u svlačionici prije utakmice govorio o Jacksonu, maksimirski fakin Silvio Marić u stanci između Kranjčarovih rečenica potiho je kazao: “Pa, da nije to možda Michael Jackson, pa da je takva legenda?” Neki dečki su se nasmijali, a Cico je kazao:

- Silvio ponovi što si rekao, da se svi smijemo...

Marić je ponovio, svi su se nasmijali, a onda je strijelac prvog pogotka u tom ogledu, šaljivčina Silvio rekao treneru:

- Ma kakav Jackson, šefe, pustite nas van da ih razvalimo!

Razvalili su ih, do kostiju, do bola! Druga anegdota je s Goranom Jurićem, upravo se prije te utakmice prolomio onaj poznati usklik koji je godinama kasnije promovirao Zdravko Mamić, onaj Jurićev “ajmooooooo”. Jurić ga je “ispucao” baš prije tog ogleda sa Celticom.
Heroj te velike pobjede 1998. godine, Robert Prosinečki, gledao je uzvratni ogled Dinama i Salzburga. Nalazi se trenutačno u karanteni sa svojom reprezentacijom Azerbajdžana.


Krasan osjećaj

- Plasman Dinama u Ligu prvaka super je za Dinamo, ali i fenomenalan za hrvatski nogomet. Opet će u Maksimir dolaziti velike, najbolje europske momčadi. Radi se o velikom, velikom uspjehu. Jako mi je drago da su Modri opet u Ligi prvaka.

Prisjetio se još jednog velikog dana otprije 18 godina.

zagreb 260898
croatia - celtic
foto robert belosevic
foto robert belosevic/CROPIX / CROPIX

- Bili smo super generacija. Ipak, tada se očekivalo da prođemo Celtic i plasiramo se u Ligu prvaka. U Glasgowu smo izgubili s 0:1, ali i tamo smo imali veliki broj prilika koje nismo iskoristili. U Maksimiru u uzvratu bili smo totalno nadmoćni, nadigrali smo Škote, mogli smo ih pobijediti i s više nego 3:0. Bio je to krasan osjećaj, znam da se Dinamovi dečki tako osjećaju danas. No pustimo to prošlo vrijeme, makar je zaista bilo predivno. Danas slava pripada ovoj generaciji, pred njima je sad prekrasno razdoblje, mogu uživati u nastavku sezone, čekati velike suparnike i baš guštati u nogometu. Želim im svu sreću u skupini Lige prvaka - zaključio je Veliki Žuti.

Prosinečki i društvo imali su u toj utakmici 24 udarca prema golu Celtica, a Škoti samo 3 udarca. Od ta 24 udarca, čak ih je 13 bilo u okvir gola, dominirali su Modri i u kornerima, izveli su ih 11, a Celtic samo 3. U Salzburgu nije bilo tako. Možda je zato priča još slađa.

Linker
26. travanj 2024 23:23