CROPIX
'UEFA SAMO GLEDA KAKO DA UZME LOVU'

DRAMATIČNI APEL SA SKUPA HNS-A 'Dinamo je na određeni način talac u situaciji koja postoji oko BBB-a'; 'U Srbiji u šest mjeseci ubijeno 16 navijača..'

SKUP U ORGANIZACIJI HNS-a U Svetom Martinu na Muri u utorak je počela dvodnevna konferencija o sigurnosti i zaštiti na utakmicama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. veljača 2017. 21:23

Policija zna da huligani na stadion pirotehniku unose na tabanima i u ustima, postoji mogućnost izrade kataloga neprihvatljivih povika i transparenta, ali to je vrlo sklisko područje zbog političkih konotacija, a Vijeće Europe traži izgradnju komfornih stadiona kako bi se na njima kroz određeno vrijeme odgojio drugačiji profil publike.

To su neke od konstatacija koje su se mogle čuti jučer u Svetom Martinu na Muri gdje HNS organizira konferenciju o sigurnosti i zaštiti na utakmicama, na kojoj se prvog dana pojavilo nešto više od 30 sudionika u vrlo zanimljivoj raspravi.

Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije izvijestio je o trenutačnom stanju na našim stadionima. Kazao je kako je u 2016. godini izrađeno 185 mjera zabrane dolaska, više od 60 manje nego godinu ranije, te 129 mjera opreza.

- Nasilje smo uspjeli maknuti sa stadiona, ono je sada prisutno na trasama kretanja navijača, na benzinskim crpkama i slično, a gotovo neznatno na utakmicama, no govor mržnje i pirotehnika karakteriziraju hrvatske stadione. Rizične su nam i utakmice reprezentacije, primjerice da Turska kao domaćin ne poduzme dovoljne mjere osiguranja, plus tamo su teroristički napadi - rekao je Borovec, koji se nije složio da bi policija trebala obavijestiti ljude koji su na C listi prijestupnika da neće moći ući na stadion, a sami to mogu vidjeti kod kupnje ulaznice preko interneta ili da pitaju u MUP-u.

Krešimir Antolić, povjerenik za sigurnost Dinama, istaknuo je nemoć klubova:

- Navijačka supkultura ima obilježja organiziranog kriminala. Dinamo je na određeni način talac u situaciji koja postoji oko BBB-a. Sve od infrastrukture, personalizacije ulaznica, razmjene informacija, govori u prilog tome da Dinamo više nema što napraviti osim određene pojedince zatvoriti u koncentracijski logor, da bi oni bili zadovoljni time. Mi smo uložili 150.000 kuna u video nadzor samo 2016. godine. Otkad su se BBB-i vratili na svakoj utakmici imamo solidne bakljade, a pokriveni su video nadzorom i okruženi zaštitarima. Apeliram i nadam se da će se situacija unutar BBB-a smiriti i da neće biti sukoba.

Nemoguće dokazati

Borovec je odgovorio:

- Od 2011. imamo kaznenih djela na prste jedne ruke jer mogućnost dokazivanja je praktično pa i nemoguća.

Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Na što je Antolić konstatirao:

- Operacija uspjela, pacijent umro. Sve smo napravili, a i dalje imamo problem. Treba se znati tko financira navijačke skupine. Koliko inspekcijskih radnji nadzora je napravljeno nad tim udrugama? U Dinamu jedino nije bila inspekcija za ptice pjevice.

HNS-ov Zoran Cvrk ponudio je brojke od rujna 2014. do 2016. koje govore:

- HNS je platio 419.000 eura te 150.000 švicarskih franaka kazni, dobili smo pet domaćih utakmica bez publike, od toga jednu još moramo odraditi, oduzet nam je jedan bod, HNS je izgubio samo od ulaznica najmanje 7,5 milijuna kuna, a sve skupa gospodarstvo, Savez i država 10-15 milijuna eura. Naši dosjei su puni. UEFA traži smanjenje negativnog utjecaja medija, a ako je jedina konzekvenca svastike na Poljudu što smo nas dvojica iz HNS-a prijavljeni da nismo poduzeli dovoljne mjere, ukoliko je to svima medijski prihvatljivo, onda je to svakako i meni.

Cvrk je naglasio kako Beli Manastir gradi stadion sa 70 posto sredstava EU, istaknuo da je to dokaz da se može.

- UEFA nema spremljene programe sufinanciranja stadionske infrastrukture i o tome ćemo razgovarati, nitko od nas nije nekapacitiran da ne zna što nedostaje stadionima - rekao je Cvrk.

- Kod kazni UEFA-e nema ni prava ni pravde, samo gledaju kako da uzmu lovu - konstatirao je Krešo Antolić.

-------------------------------------------------------------

U Srbiji u zadnjih šest mjeseci ubijeno 16 vođa navijača

Ivan Zvonimir Čičak je uime HHO-a kazao kako su tijekom jeseni zabilježili da je Torcida bacila 357 pirotehničkih sredstava, po čemu je rekorder u Hrvatskoj. Nazočan je i Željko Todorović iz Srbije, tajnik FARE-a za Balkan. Pričao je kako se izborio da se klubove u Srbiji više ne kažnjava zbog povika ‘Cigani’ jer to nema veze s Romima.

- U Srbiji je u zadnjih šest mjeseci ubijeno 16 navijača, od kojih nekoliko vođa i bliskih njima - dodao je.

Linker
20. travanj 2024 17:02