CROPIX
BOLESNI REFRENI

PJESMA O ČAKIJI MOGLA BI IH SKUPO KOŠTATI Hajduku zbog vrijeđanja Mamića, suca i HNS-a prijeti zatvaranje dijela stadiona

Piše: Frane VulasObjavljeno: 22. studeni 2016. 10:05

Kakva kazna prijeti Hajduku zbog ponašanja dijela navijača na subotnjem prvenstvenom susretu protiv Lokomotive? Zbog bakljade, ali prije svega zbog skandiranja koje se nakratko moglo čuti na Poljudu “bijeli” bi idući prvenstveni susret protiv Intera iz Zaprešića mogli čak dočekati sa zatvorenom jednom tribinom, po svemu sudeći sjevernom.

Nije naglasak na zapaljenim bakljama koje su evidentirane u zapisniku susreta, u prvom poluvremenu kada se obilježavala obljetnica vukovarske tragedije, pa potom opet i u drugom poluvremenu, već u skandiranju koje je evidentirao delegat susreta Lino Roša iz Vodnjana. U zapažanjima delegata između ostalog stoji.

- U 33. minuti zabilježeno skandiranje sa sjeverne tribine “Mamiću cigane čakija ti ne gine”, u 36. minuti skandiranje “Cigane, cigane” sucu kod dodjeljivanja žutog kartona igraču Hajduka i “HNS pederi nogomet ste sjebali”, te u 40. minuti također sucu “Jebo vas Mamić”. Sva skandiranja su bila u dva do tri refrena.

Prijetnja nije shvaćena ozbiljno

Riječ je o kratkom ispadu dijela navijača Hajduka, ali koji bi klubu mogao potencijalno nanijeti veliku štetu. Naime, prije nešto više od mjesec dana disciplinski sudac MAXtv Prve HNL Saša Pavličić-Bekić je zbog ponašanja navijača na susretu Hajduk – Split klub s Poljuda kaznio s čak 50.000 kuna.

Tada je Hajduk kažnjen zbog prekida utakmice u dva navrata zbog upotrebe pirotehnike, paljenja i bacanja baklji, povika prijetnji sucu, povika diskriminacije, poziva na nasilje (pjesma o Mariću i čakiji), propusta u organizaciji susreta...

Već tada je Hajduku prijetila i veća kazna, pražnjenje tribine, možda i igranje pred praznim stadionom. Tada je Hajduku uz veliku novčanu kaznu stiglo i posljednje upozorenje.

- U prvom sljedećem takvom protupravnom ponašanju bit će zatvorena jedna tribina ili više njih – najavio je tada Pavličić-Bekić. Potom je nakon nove kazne od 35.000 kuna za veliku bakljadu i prekid susreta protiv Osijeka disciplinski sudac upozorio kako će i u prvom sljedećem slučaju ponavljanja takvog protupravnog ponašanja biti ispražnjen dio gledališta na idućem susretu.

Delegat je po pitanju baklji napomenuo da je to bilo “unutar sjeverne tribine”, da bakljada “nije ometala tijek igre”. Ali evidentirao je i verbalni ispad. Nije taj ispad po težini na nivou onog prvog, znatno je blaži, ali je zabilježen. Pojedinci očito najave rigorozne kazne, zatvaranja dijela stadiona nisu shvatili ozbiljno, a što bi moglo skupo stajati Hajduka. U najmanju ruku nove velike novčane kazne.

Linker
23. travanj 2024 11:30