Getty Images
SULUDI PRIJEDLOZI

JEDAN OD NAJBOLJIH IKAD SPREMA LUDU REVOLUCIJU Legendarni napadač ima 10 'bisera' koji će zauvijek promijeniti nogomet kakav poznajemo i volimo

'Nogomet moramo stalno gledati i paziti na njega. Uvijek tražiti kako ga možemo poboljšati i učiniti iskrenijim, dinamičnijim i zanimljivijim. Moramo stalno tražiti kako da nogomet gledateljima bude dovoljno dobar i atraktivan'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. siječanj 2017. 09:27

Marco van Basten, legendarni napadač Ajaxa, Milana i nizozemske reprezentacije danas je tehnički direktor Fife i kao što je na nogometnim travnjacima često znao izmišljati novotarije, tako i sada za 'zelenim stolom' čelne svjetske nogometne organizacije pokušava donijeti revoluciju u igri koju toliko volimo.

"Nogomet moramo stalno gledati i paziti na njega. Uvijek tražiti kako ga možemo poboljšati i učiniti iskrenijim, dinamičnijim i zanimljivijim. Moramo stalno tražiti kako da nogomet gledateljima bude dovoljno dobar i atraktivan", rekao je 52-godišnji Nizozemac.

Jedan od najboljih napadača koji su ikada igrali najvažniju sporednu stvar na svijetu objavio je svoj plan od 10 točaka koji nudi neka revolucionarna rješenja, no prve reakcije i nisu obećavajuće. Nogomet je već dugo bez većih promjena u pravilima i, dok ima onih koji zagovaraju nekoliko prmjena, još je uvijek više onih koji se konzervativno drže onoga po čemu je nogomet prepoznatljiv.

Pogledajte svih 10 točaka Marca van Bastena koji namjerava revolucionirati nogomet.

1. Ukinuti zaleđe

"Jako sam znatiželjan kako bi nogomet funkcionirao bez zaleđa. Bojim se da bi puno ljudi bilo protiv toga, ali ja sam za ukidanje zaleđa jer nogomet već sve više liči na rukomet. Mislim da bi ovako bio atraktivniji jer bi napadači imali bolje prilike i bilo bi više golova na utakmicama, a to je ono što navijači žele videti", rekao je Van Basten.

2. Vremensko isključenje umjesto žutog kartona

"Jedna od ideja je zamjeniti žuti karton s vremenskim isključenjima od pet ili deset minuta. Malo je čudno i sigurno plaši svaku momčad jer je jako teško igrati 10 protiv 11, ili osam protiv devet."

3. 'Jedan na jedan' umjesto penala

Igrač bi išao jedan na jedan na golmana i morao bi akciju završiti unutar osam sekundi. Golman ne smije izaći iz šesnaesterca, a ako amo odbije loptu gotovo je. Mislim da bi ovo bilo puno spektakularnije za gledatelje, ali i interesantnije za igrače."

4. Nema prekida ni zamjena u zadnjih 10 minuta

"Kada neka momčad vodi, onda u zadnjih deset minuta čini sve da prekida igru i radi zamjene, a mi bi željeli da lopta mora ići punih deset minuta bez prekida."

5. Leteće zamjene

"Raspravljamo i o beskonačnom broju zamjena, a igrači bi mogli ulaziti i izlaziti. Međutim, ovo je dosta komplicirano pa se zasada raspravlja samo o mlađim uzrastima jer moramo misliti i na suce koji u svakom trenutku moraju imati pod kontrolom koliko je igrača na terenu."

6. Više od tri zamjene

"Najviše razloga za ovo imaju treneri. Raspravljamo o maksimalno 12 zamjena, ali to bi potrošilo previše vremena. Najrealnija opcija je jedna ili dvije ekstra zamjene. No, moramo smisliti način da igra ne pati i da se ne prekida."

7. Sprječavanje masovnog prigovaranja sucu

"Često smo vidjeli previše masovnog prigovaranja sucima, a to troši vrijeme. Bila bi dobra ideja da, kao primjerice u ragbiju, samo kapetan može pričati sa sucima."

8. Ograničen broj prekršaja

"Moja ideja je da branič, kao u košarci, može napraviti samo pet prekršaja, a nakon toga mora napustiti igru."

9. 8 protiv 8 na manjim terenima umjesto 11 protiv 11

"U profesionalnom nogometu trebalo bi ostati 11 na 11, ali u mlađim kategorijama ili kod starijih građana preko 45 godina, prikladnije bi bilo 8 na 8."

10. Manji broj utakmica

"Moramo se fokusirati na kvalitetu i mislim da bi trebali smanjiti broj utakmica na najvišem profesionalnom nivou."

Linker
24. travanj 2024 08:31