Ronald Gorsic / CROPIX
PROMJENA KURSA

KADA ŠEF POSTANE 'PERSONA NON GRATA'! HNS se ekspresno riješio jednog od svojih najjačih ljudi, a da nikada nije javno rekao kako ne radi dobar posao!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. lipanj 2017. 13:45

Tinta na raskidu ugovora HNS-a i Romea Jozaka jedva se osušila, a Kuća nogometa riješila se njegovih kadrova, kao da donedavni tehnički direktor tu nikad nije ni bio. Imenovanjem Roberta Jarnija na mjesto izbornika U-19 reprezentacije, pa Petra Krpana na kormilo kadeta, HNS je ekspresno i potpuno promijenio kurs. Prethodnici Ferdo Milin i Dario Bašić, koji su bili Jozakov izbor, našli su posao u UAE ili ga još traže.

Imao svoj projekt

Projekt stvaranje stručnjaka od ljudi koji nisu bili velika igračka imena, iako je Milin skupio lijep broj nastupa za Zadar u elitnom rangu, ali imaju trenersku perspektivu, proskribiran je po kratkom postupku. Ode Jozak, ode i strategija, Davor Šuker stisnuo je ruke dvojici svojih suigrača iz brončane 1998. koji se preuzeli brigu za mladež.

Jozak je prvo kao predsjednik Stručne komisije a potom i kao tehnički direktor diktirao stručne postavke i izravno sudjelovao u odabiru igrača za mlađe uzrasne kategorije, što su izbornici prihvaćali, čak se govori da je želio ustoličiti novo lice na čelo U-21 ekipe, međutim nije uspio srušiti Nenada Gračana. Napisao je i knjigu o konceptu rada koji je postavio, no zakačio se s Davorom Šukerom i Antom Čačićem, gubio utjecaj i, zbog nemogućnosti da funkcionira kako je naumio, vratio se u Dinamo. Ispalo je, nakratko...

HNS je obnovio negdašnju praksu da instruktor središta - što je Krpan - bude i izbornik, kao u prijašnje doba Ivan Gudelj u U-17 i Ivica Grnja u U-19. Glavni za struku sada je Ivan Bedi, a tehničkog direktora nema. Znači li to da će izbornici od kadeta do mladih biti samostalniji u određivanju popisa igrača za prijateljske i službene nastupe?

Romeo Jozak odradio je dionicu u nacionalnoj federaciji koja mu može pomoći u biografiji za neke buduće angažmane, no, zapravo, nikad nije potpuno zgrabio uzde kako je nakanio. Nije postao prvi čovjek struke u Savezu pod kojim su svi, od pionira do izbornika seniorske reprezentacije, što je itekako htio.

Zagreb, 090216.
Maksimir, Restoran Domagoj.
Romeo Jozak tehnicki direktor Hrvatskog nogometnog saveza.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Preračunao se

Nakon otkaza Niki Kovaču Šuker ga je najavio kao čovjeka kojeg se odsad pita i za A-vrstu, vjerovao je da je to “njegov stožer”, međutim, s Čačićem se preračunao. Samo dvije utakmice sjedio je na klupi Vatrenih, potom je toliko udaljen da na Euru u Francuskoj nije ni bio u kampu. Što je, zapravo, neprirodno kada se uzme u obzir njegova tadašnja funkcija. Htio je biti šef, a postao je persona non grata. A, zanimljivo, nikad nitko u HNS-u nije javno rekao da Jozak nije dobro radio svoj posao.

Linker
27. travanj 2024 04:39